Kumppaniblogit

Kultakutritalous ja osakemarkkinoiden karhut

Yhdysvalloista rantautuivat vastikään tuoreimmat työllisyysluvut, jotka tiesivät kertoa työttömyyden olevan Yhdysvalloissa alimmillaan lähes 50 vuoteen.

Samaan aikaan Yhdysvaltojen keskuspankki Federal Reserve pidättäytyy koronnostoista, sillä inflaatio ei ole vielä noussut tarpeeksi.

Tämänhetkiset näkymät ovat mannaa sekä rahapolitiikan harjoittamiselle että osakesijoittamiselle. Edellä mainittuja näkymiä kuvataan usein myös termillä ”Kultakutritalous” (Goldilocks economy) vanhan kansansadun Kultakutri ja kolme karhua mukaan. Kultakutritaloudessa talous ei ole liian kylmä tai liian kuuma, vaan juuri sopiva markkinaystävällisen rahapolitiikan harjoittamiseen. Talous kasvaa, inflaatio on matala ja työllisyys kasvaa. Kuulostaa ihanneympäristöltä.

Mitä tämä tarkoittaa osakemarkkinoille? Osakemarkkinoille sijoittaneilla ei pitäisi olla syytä huoleen juuri nyt, kun koronnostot näyttävät olevan kaukana eikä taantumastakaan ole merkkejä. Yhtiöiden tulosten odotetaan kasvavan ja osakemarkkinoiden saavan lisää työntöä kyyhkysmäisestä rahapolitiikasta. Taloudellinen optimismi ajaa osakemarkkinoita vauhdilla ylöspäin ja Dow Jones Industrial Average-indeksi on noussut alkuvuodesta jo 14 prosenttia. Karhuja ei ole vielä näkyvissä ja puurokin on lämmöltään juuri sopivaa.

Samalla kuitenkin valuaatiot osakemarkkinoilla uhkaavat karata käsistä. Useiden teknologiayhtiöiden kuten Lyftin, Uberin, Pinterestin ja Slackin listautumiset muistuttavat uhkaavasti vuotta 1999 jolloin teknologikupla puhkesi. S&P500-yhtiöiden keskimääräinen P/E luku on tällä hetkellä 22,25, mikä on reilusti yli 14,75 mediaanin. Ovatko karhut pian tulossa kotiin Kultakutrin luo? Tällöin puurot saattavat lentää ikkunasta ulos.

Sijoittajien huomio keskittyy nyt FED:iin. Kongressilla ja politiikoilla on omat tavoitteensa terveen taloustilanteen saavuttamiseksi, olivatpa talouspolitiikan harjoittajat sitten konservatiivisia Reagonomicsin kannattajia tai liberaaleja Keynesiläisiä. Keskuspankin rooli on historiallisesti ollut vallitsevan talouspolitiikan täydentäminen tilanteeseen sopivalla rahapolitiikalla. Tällä hetkellä analyytikot uskovat, että Kultakutritalouden luominen olisi mahdollista talouspolitiikasta riippumatta. Siksi myös monet analyytikot ja ekonomistit seuraavat nyt keskuspankin toimia erittäin tarkasti jotta tilanteen muuttuminen olisi hyvissä ajoin ennakoitavissa.

Kultakutritalouden pysyminen on ollut hyvin epätodennäköistä pitkällä aikavälillä, vaikkakin vastaavista talousnäkymistä Yhdysvallat onkin saanut nauttia jo useamman kerran 2000-luvun aikana ja aikaisemminkin. Karhut saattavat olla tulossa ja sijoittajien on syytä pysyä varpaillaan. Pienetkin huolet taantumasta tai haukkamaiset puheet keskuspankilta saattavat tuoda karhut kylään osakemarkkinoille erittäin nopeasti ja suurella voimalla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös