SalkunRakentaja

Indikaattorit

EK: Suhdanneodotukset pysyvät heikkoina

Yritysten ongelmaksi on nousemassa riittämätön kysyntä.

Elinkeinoelämän keskusliiton tuoreessa toukokuun Suhdannebarometrissa suomalaisyritykset arvioivat myönteisen suhdannevaiheen jatkuneen alkuvuonna. Yritysten mielestä tämänhetkinen suhdannetilanne on keskimääräistä vahvempi.

EK tiedusteli yrityksiltä huhtikuussa 2019 arvioita suhdannekehityksestä vuoden 2019 alkupuolella. Tiedusteluun vastasi 1 192 yritystä, joilla on Suomessa yli 250 000 työntekijää.

Lähde: EK:n Suhdannebarometri, toukokuu 2019.

Barometrin mukaan suhdannetilanne oli kevään aikana pysynyt varsin suotuisana kaikilla päätoimialoilla. Kehitys on EK:n mukaan hyvin linjassa Suomessa nähdyn talouskasvun kanssa. Myös tuotanto ja myynti sekä henkilöstömäärät lisääntyivät alkuvuodesta. Kehitys oli positiivista kaikilla päätoimialoilla.

Sen sijaan suhdanneodotukset olivat keväällä heikot kaikilla päätoimialoilla.

Teollisuuden yleisiä suhdanneodotuksia kuvaava saldoluku oli tiedustelun mukaan huhtikuussa tasolla -8, joka on hieman parempi kuin tammikuun -11. Myös rakentamisessa suhdannenäkymät helpottivat hieman kevään aikana, mutta pysyivät yhä vaatimattomina saldoluvussa -8 (tammikuussa -19). Myös palvelualojen odotukset olivat varovaiset saldoluvun ollessa -4 (tammikuussa -5).

Yritykset odottavat tuotannon ja myynnin kasvavan alkuvuonna maltillisesti kaikilla päätoimialoilla. Tilauskanta pysyi teollisuudessa tavanomaisella tasolla, ja rakentamisessa tilauskanta on pysytellyt yli keskimääräisen tason.

Teollisuuden tuotantokapasiteetti on yhä varsin hyvin hyödynnettynä, sillä huhtikuussa 84 prosenttia yrityksistä arvioi kapasiteetin olevan kokonaan käytössä ja myös tammikuussa vastaava luku oli 86 prosenttia. Henkilöstön määrän suhteen odotukset ovat hiipuneet palveluita lukuunottamatta, jossa henkilöstön määrän ennakoidaan kasvavan kesäkuukausina.

EK:n mukaan maailmantalouden epävarmuus heijastuu tuotannon kasvun esteisiin. Riittämätön kysyntä on noussut yritysten keskeisimmäksi ongelmaksi niin teollisuudessa kuin palveluissa.

Kaikista barometriin vastanneista 28 prosenttia ilmoitti riittämättömän kysynnän keskeisimmäksi tuotannon tai myynnin kasvun esteeksi. Myös rekrytointivaikeudet ovat yhä huomattava kasvun hidaste, erityisesti rakentamisessa. Kannattavuuden yritykset odottavat kohoavan hieman, lukuun ottamatta rakentamista, jossa se heikentyisi hieman.

Yllä olevalla videolla toukokuun 2019 Suhdannebarometrin tuloksia käy läpi EK:n johtavan ekonomisti Sami Pakarinen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös