Indikaattorit

Kuluttajien luottamus Suomen talouteen koetuksella

Kuva: Tilastokeskus.

Kuluttajien luottamus Suomen taloutta kohtaan on muuttunut entistä synkemmäksi.

Tilastokeskuksen uuden kuluttajien luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä kuluttajien näkemys oman taloutensa nykytilanteesta ja myös odotus omasta taloudesta vuoden kuluttua paranivat hieman toukokuussa huhtikuuhun verrattuna.

Sen sijaan odotus Suomen talouden kehityksestä heikkeni. Odotus Suomen yleisestä taloudesta romahti vuodessa. Vielä viime syyskuussa kuluttajien odotus Suomen taloudesta oli positiivinen.

Tilastokeskuksen mukaan rahankäyttöaikeet kestotavaroihin pysyivät ennallaan, ja näitä aikeita oli kuluttajilla keskimääräistä enemmän toukokuussa.

Kuva oman talouden nykytilanteesta oli valoisa, kun taas arvio tulevasta oli kohentumisesta huolimatta varovainen.

Viime vuoden vastaavaan aikaan nähden vain näkemys tämän hetken omasta taloudesta parani hieman toukokuussa.

Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat toukokuussa erittäin hyväksi. Tilastokeskuksen mukaan ajankohtaa pidettiin yleisesti otollisena säästämiselle ja lainanotolle, ei niinkään kestotavaroiden ostamiselle. Työlliset kuluttajat kokivat toukokuussa, että työttömyyden uhka on omalla kohdalla lisääntynyt viime aikoina. Tosin, joka toisella ei uhkaa ollut lainkaan.

Toukokuussa luottamus talouteen oli vahvinta Länsi-Suomessa (luottamusindikaattori -0,1) ja heikointa Itä-Suomessa (-6,4). Väestöryhmistä ylemmät toimihenkilöt olivat optimistisimpia (3,1). Selvästi kielteisimmin talouskehitystä arvioivat eläkeläiset (-11,1).

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös