Markkinakommentit

Jättipankki varoittaa: Edessä on maailmanlaajuinen osakkeiden laskumarkkina, jos kauppasota kiihtyy

S&P-500-osakeindeksi-osakkeet-pörssi-USA-

Kiinan ja USA:n laantumaton kauppasota saattaa ajaa maailman osakemarkkinat karhumarkkinaan, jättipankki UBS ennustaa.

Markkinoilla tuntuu nyt olevan odotusta ratkaisun löytymiselle kauppasodassa, sillä USA:n pääindeksit kurkottelevat yhä kaikkien aikojen huippuja.

USA:n presidentin Donald Trumpin ja Kiinan presidentin Xi Jinpingin tapaaminen tämän viikon G20 -huippukokouksessa herättää poikkeuksellisen paljon mielenkiintoa sijoittajien keskuudessa. Syy mielenkiintoon on selvä: maat tulevat keskustelemaan kauppasuhteistaan.

Mikäli huippukokouksessa ei päästä minkäänlaiseen ratkaisuun tai suunnitelmaan neuvottelujen jatkamisesta kauppajännitteiden lieventämiseksi, uhkaavat osakemarkkinat vajota laskumarkkinaan, UBS varoittaa.

“Kauppasodan jatkuminen tulee viemään globaalit osakemarkkinat alaspäin noin 20 prosenttia nykytasolta”, pankin sijoitusstrategien ja ekonomistien joukkoa johtava Arend Kapteyn kirjoitti UBS:n raportissa.

UBS:n mukaan amerikkalaisosakkeet tulevat alisuoriutumaan muihin maihin verrattuna ankarammin kuin historia osoittaa, pankki toteaa.

Eniten tulisivat kärsimään kuitenkin kehittyvät markkinat, UBS kirjoittaa. Kiinalaisosakkeet sen sijaan tulisivat pärjäämään paremmin kuin muut kehittyvät markkinat, koska Kiinan osakemarkkinat ovat vähemmän ulkomaista riippuvat markkinat.

Osakkeiden hinnoissa ei ole tällä hetkellä huomioitu mahdollista kauppasodan kiihtymistä.

Suomessa Danske Bank näkee tilanteen UBS:ää valoisampana.

Pankki pitää yhtä todennäköisenä sitä, että kauppasopimus saadaan kokouksen aikana aikaan kuin sitä, että neuvottelut eivät etene ja kauppasota kiihtyy entisestään.

”Uskomme kuitenkin, että sopimus solmitaan jossain vaiheessa loppuvuoden aikana, mutta odotusaika saattaa olla hyvinkin vaiherikas”, pankki ennustaa.

Danske Bankin mukaan G20-kokous on merkittävä askel käynnissä olevassa kauppakiistassa ja lopputulema voi olla askel parempaan tai huonompaan.

”Joko osapuolet pääsevät sopuun ja alkavat laatimaan kauppasopimusta tai yhteistä maaperää ei löydy ja kauppasota kiihtyy entisestään. Näemme kummallekin vaihtoehdolle yhtä suuren todennäköisyyden. Lopputulema saattaa olla se, että Trump päättää asettaa tullit kaikille kiinalaisille tuotteille, kuten hän on uhannut tekevänsä, ja ehkä Kiina kostaisi rajoittamalla tärkeiden, harvinaisten maametallien vientiä Yhdysvaltoihin.”

Pankin mukaan kauppasodan kiihtyminen olisi kova isku osakemarkkinoille. Tosin kyyhkymäiset keskuspankit tasapainottavat tilannetta ja pidemmällä aikavälillä vahvat työmarkkinat tukevat kulutusta, Danske Bank uskoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös