Asunnot ja kiinteistöt

Pankki: Omistusasuminen maakunnissa kannattaa – laskevista hinnoista huolimatta

Parantunut työllisyystilanne on POP Pankin mukaan tukenut maakuntien asuntokauppaa.

Asuntokaupassa ei ole tapahtunut valtakunnallisesti dramaattista muutosta 2010-luvulla, pankki toteaa tiedotteessaan.

POP-pankin mukaan omistusasumista tukevat edelleen vuokralla asumista pienemmät kulut ja varallisuuden kertyminen. Muuttoliike on suuntautunut vahvasti keskuksiin ja ennen kaikkea pääkaupunkiseudulle. Samaan aikaan, kun työikäisen väestön määrä koko maassa on kääntynyt laskuun, muuttovoittoa ovat saaneet vain suurimmat kaupungit.

”Tilanne ei ole maakuntien kannalta niin synkkä kuin muuttotilasto antaa ymmärtää. Alueelliset erot työmarkkinoilla eivät ole koskaan olleet yhtä pieniä kuin nyt. Työttömyysasteen trendi laski alkuvuodesta alle yhdeksän prosentin kaikissa maakunnissa”, johtaja Timo Hulkko POP Pankki -ryhmästä kertoo. 

Esimerkiksi Lapissa ja Kainuussa työttömyysaste on ollut yhtä alhaalla kuin nyt vain muutaman kerran aiemmin. 

Hulkon mukaan kilpailukyvyn paraneminen ja maailmantalouden kasvun vauhdittama viennin veto on näkynyt ennen muuta teollisuuden tuotannossa.

”Teollisuuden työpaikat sijaitsevat suurelta osin pienissä kaupungeissa ja maaseudulla. Teollisuuden menestys onkin hyödyttänyt erityisesti maakuntia luomalla uusia työpaikkoja. Tämä on pitänyt yllä myös asuntokauppaa”, johtaja Hulkko toteaa.

Hulkon mukaan asuntokaupassa ei ole tapahtunut valtakunnallisesti dramaattista muutosta, vaikka asuntokauppa onkin jonkin verran hiljentynyt vuosikymmenen loppupuolella. 

”Noin 70 % osakeasuntokaupoista tehdään muualla kuin pääkaupunkiseudulla, eikä osuus ole viime vuosina juuri muuttunut”, Hulkko sanoo. Myös omakotitalot käyvät maakunnissa kaupaksi, vaikka omakotirakentaminen onkin selvästi vähentynyt. 
”Lukujen valossa osakeasuntojen kauppamäärät ovat vähentyneet enemmän kuin omakotitalojen.”

POP Pankin laskelmien mukaan asuntojen hintaero pääkaupunkiseudun ja muun maan välillä on jatkanut kasvuaan.

”Ylipäätään asuntojen hinnat ovat nousseet lähinnä vain suurten kaupunkien keskustoissa. Myös myyntiajat ovat maakunnissa kasvukeskuksia pidemmät”, Hulkko toteaa. 

Omistusasuminen on kuitenkin Hulkon mukaan monelle edelleen järkevä valinta, sillä asumismuotona se on ollut tällä vuosikymmenellä erityisen edullista. Suuri vaikutus edullisuuteen on ollut matalilla koroilla. 

”Omistusasuminen on edelleen kilpailukykyinen vaihtoehto, sillä sen kustannukset ovat noin 50–60 % verrattuna vuokra-asumisen kuluihin. Tämä johtuu pitkälti ennätysalhaisista koroista. Vuodesta 2008 alkaen omistusasujien asumiskustannukset ovatkin olleet laskusuunnassa samaan aikaan, kun vuokra-asuvilla asumiskustannukset ovat nousseet.”

Omistusasumisen puolesta puhuu myös kotitalouden nettovarallisuuden kehittyminen.

”Asuntolainaa voisi verrata pakkosäästämiseen. Vuokralla asuvilla nettovarallisuus jääkin usein muutamaan tuhanteen euroon, kun omistusasujilla puhutaan usein yli 100 000 euron nettovarallisuudesta” Hulkko muistuttaa. 

1 kommentti

1 kommentti

  1. Jorma J Tontti

    21.6.2019 at 07:48

    Näyttää ihan pankin mainokselta. Eikö fakta ole se, että suurimmassa osassa Suomea asuntojen hinnat laskevat, joten miksi ihmeessä sijoittaa omaan asuntoon.
    Silloinhan kannattaa asua vuokralla ja sijoittaa rahat vaikkapa sijoitusasuntoon kasvukeskuksessa.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös