Oma talous

Verottaja syynää omakotitalojen työmaita – ”kaikki kotitaloudet eivät tiedä velvoitteitaan”

Verohallinnon ylitarkastajan mukaan kaikki kotitaloudet eivät tiedosta velvoitteitaan yrityksille maksevissa työkorvauksissa.

Verohallinto teki kesäkuun alussa yhteensä 52 valvontakäyntiä omakotitalotyömaalle ympäri Suomea. Verohallinto kertoo tiedotteessaan, että sen valvontaa tehtiin uudisrakennusalueilla, joissa oli käynnissä useampia työmaita samanaikaisesti. Valvontakäynnit tehtiin yhteistyössä Aluehallintoviraston tilaajavastuutarkastajien kanssa, jotka valvoivat oman toimivaltansa puitteissa.

Verohallinnon valvontakäyntien tarkoituksena oli ohjata ja valvoa rakennuttajana toimivia kotitalouksia tai yrityksiä palkan- ja työkorvauksen maksuun liittyvien velvoitteiden hoitamisessa. Vuoden 2019 alusta palkkatiedot on tullut ilmoittaa tulorekisteriin.

Pääosassa valvontakäyntejä ei havaittu Verohallinnon mukaan puutteita.

”Valvonnassa havaittiin kuitenkin jonkin verran jatkoselvittelyä vaativia asioita, esimerkiksi Uudellamaalla joka toisella valvotulla työmaalla havaittiin selvitettäviä asioita. Valvontakäynneillä tavattiin muun muassa työntekijöitä, joista ei ollut annettu palkkatietoilmoitusta tulorekisteriin. Työmailla oli sekä kotimaisia että ulkomaisia yrityksiä, joilla on alustavien selvitysten mukaan verotukseen liittyvien velvollisuuksien laiminlyöntejä”, Verohallinto toteaa.

Kotitalouksilla on velvollisuus tarkistaa ennen laskun maksamista, kuuluuko yritys ennakkoperintärekisteriin. Tämän tarkistamisen voi tehdä yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä osoitteesta ytj.fi.

Mikäli laskuttava yritys ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, tiedot pitää ilmoittaa tulorekisteriin. Mikäli yrityksen työstä laskuttama työkorvauksen määrä ylittää 1500 euroa kalenterivuoden aikana, tulee kotitalouden tehdä myös ennakonpidätys.

”Valitettavasti kaikki kotitaloudet eivät tiedosta velvoitteittaan maksajana. Mikäli velvoite on laiminlyöty eikä summaa saada perittyä laskuttaneelta yritykseltä, kotitaloudelle saattaa seurata ennakoimaton kustannus maksuunpanon myötä”, ylitarkastaja Tommi Lehtinen Verohallinnosta kertoo.

Verohallinto muistuttaa, että rakennusalalla on käytössä harmaan talouden torjuntaan liittyviä velvoitteita kuten esimerkiksi veronumero sekä työntekijä- ja urakkatietojen ilmoittaminen Verohallintoon. Omakotitalorakentamisen osalta lainsäädännössä on erikseen säännökset, mikäli rakennuttajana toimii yksityishenkilö, jonka omaan käyttöön omakotitalo tulee.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös