Asunnot ja kiinteistöt

Asuntojen hintaero Helsingin ja muun Suomen välillä levenee entisestään – ekonomisti: “Asuntomarkkinoiden kahdet kasvot”

Kuva: Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat vuositasolla pääkaupunkiseudulla ja Helsingissä, mutta laskivat muualla maassa.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat vuoden 2018 heinäkuuhun verrattuna pääkaupunkiseudulla 2,1 prosenttia ja laskivat muualla maassa 2,8 prosenttia.

Helsingissä osakeasuntojen hinnat nousivat 3,1 prosenttia.

Kesäkuuhun verrattuna hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla 1,7 prosenttia ja muualla Suomessa 1,5 prosenttia.

Viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat heinäkuussa suurista kaupungeista selkeästi vain Helsingissä. Hinnat pysyivät viime vuoden tasolla Espoossa ja Vantaalla.

Muissa suurissa kaupungeissa hinnat ovat ennakkotietojen mukaan laskeneet viime vuodesta. Esimerkiksi Tampereella hinnat laskivat heinäkuussa 4,7 prosenttia, Turussa 3,0 prosenttia ja Oulussa 4,0 prosenttia edellisestä kuukaudesta.

Ennakkotiedot sisältävät keskimäärin puolet lopullisista vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kaupoista. Etenkin kesäkuukausina kuukausitilaston uusimman julkaisun kauppojen lukumäärä saattaa jäädä tavallista vähäisemmäksi ja täydentyy tulevina kuukausina. Hintojen kehitystä kannattaa tarkastella yhtä kuukautta pitemmällä ajanjaksolla.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kommentoi asuntotilastoja Twitterissä.

“Asuntomarkkinoiden kahdet kasvot näkyvät nyt hintakehityksen etumerkissä. Pk-seudulla nousua yli 2%, muualla maassa laskua yli 2% viime vuodesta. Kauppamäärät kertovat samaa: hinnat nousevat jatkossakin Helsinki-Tampere-Turku kasvukolmiossa, koko maan kääntyy pakkaselle”, Brotherus kirjoittaa.

Pelkästään heinäkuun muutoksista ei pidä tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä hintojen laskukäänteestä, Brotherus muistuttaa.

“Ennakkotiedot ja yksi kuukausi eivät anna uskottavaa kuvaa. (On) katsottava laajempaa kehitystä ja muita indikaattoreita. Kauppa kasvaa Tampereella ja Turussa, Oulussa oikeasti hiljentymistä”, Brotherus toteaa toisessa aihetta käsittelevässä twiitissään.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös