Markkinakommentit

Pörssiyhtiöiltä odotetaan heikentyvää tuloskuntoa

Odotukset pörssiyhtiöiden loppuvuoden tuloskehityksestä ovat heikentyneet niin USA:ssa, Euroopassa kuin Suomessakin.

Markkinoilla on makrotalouden huolien vuoksi pelätty yritysten tuloskehityksen laskua. Pahimmat pelot eivät ole kuitenkinkaan toteutuneet.

Vuoden toisella neljänneksellä esimerkiksi S&P500-yhtiöiden tuloskasvu ylsi hieman vajaaseen kahteen prosenttiin, kun vielä ennen tulosjulkistuskauden alkua tulosten odotettiin laskevan noin 1,5 prosenttia vuotta aiemmasta, toteaa varainhoitoyhtiö Frontin toimitusjohtaja Vesa Engdahl yhtiön markkinakatsauksessa.

Engdahlin mukaan Euroopassa tulokset laskivat keskimäärin lähemmäs kaksi prosenttia vuotta aiemmasta, mikä oli lähellä markkinoiden odotusta.

Näkymät ovat kuitenkin heikentyneet, sillä sekä USA:ssa ja Euroopassa yritysten tulosennusteita vuoden jälkipuoliskolle on laskettu viimeisten kuukausien aikana, Engdahl muistuttaa.

”Eurooppalaisten BE500-yhtiöiden vuoden kolmannen neljänneksen tuloskasvun ennustettiin olevan toukokuun alkupuoliskolla 11 %, kesäkuun alussa 7,5 %, heinäkuun lopulla nolla ja nyt tulosten odotetaan laskevan 1,5 % vuotta aiemmasta.”

Suomessa puolestaan pörssilistattujen yritysten tuloskasvu on ollut jo pidempään heikkoa, Engdahl toteaa.

”Viime vuoden jälkipuoliskolta tämän vuoden alkuun suomalaisten yhtiöiden vuotuinen tuloskasvu oli pakkasella. Kuluvan vuoden toisella neljänneksellä tämä kierre saatiin katkaistua ja Helsingin pörssin yhtiöiden tulokset kohosivat runsaat 4 % vuotta aiemmasta.”

Toisen vuosineljänneksen tuloskausi ei kuitenkaan ollut niin heikko kuin odotettiin.

”Ennen tuloskauden alkua yritysten tuloskasvun odotettiin edelleen olevan miinusmerkkistä ja tulosten tippuvan noin 2,5 %. Tältä osin Q2-tuloskausi oli Suomessa lohdullinen”, Frontin toimitusjohtaja toteaa.

Kuitenkin myös Suomessa USA:n ja muun Euroopan tapaan odotukset loppuvuodelle ovat heikentyivät tuloskauden kuluessa.

Endgdahlin mukaan vielä kesäkuun alussa vuoden kolmannelle neljännekselle ennakoitiin lähemmäs

13 prosentin vuotuista tuloskasvuvauhtia, mutta nyt odotus on jo pakkasella -1,3 prosenttia.

”Vuoden viimeisen neljänneksen osalta ennuste on pudonnut runsaassa kahdessa kuukaudessa lähes kuusi prosenttiyksikköä 13 %:iin. Tässä ennusteessa on todennäköisesti edelleen runsaasti ilmaa”, Engdahl arvioi.

Front pitää allokaatiosuosituksissaan lievän ylipainon Yhdysvalloissa, Euroopan neutraalissa painossa ja kehittyvät markkinat ovat voimakkaasti alipainossa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös