Talouden trendit

Robotit, supernäkö, symbioottinen talous…telejätti listaa 10 ensi vuosikymmenen huikeaa megatrendiä

Kiinalainen teknologiajätti Huawei ennustaa kymmenen megatrendiä vuodelle 2025.

Huawei julkisti Global Industry Vision (GIV) -raporttinsa, jossa se ennustaa teknologian ja teollisuuden alojen kehitystä vuoteen 2025 saakka.

Tuore raportti perustuu Huawein omaan määrälliseen dataan ja todellisiin tapausesimerkkeihin siitä, kuinka teknologia ulottuu jokaiselle teollisuudenalalle. Raportti piirtää kuvaa niistä kymmenestä megatrendistä, jotka tälläkin hetkellä muokkaavat työskentely- ja elintapojamme.

Lisäksi raportti ennustaa teknologian trendejä vuoteen 2025 saakka. Näihin trendeihin lukeutuvat esimerkiksi 5G-verkon leviäminen, tekoälyn ja kotitalouksissa käytettävien robottien käyttöönotto ja ”smart assistant” -työkalujen käyttömäärät.

Raportin mukaan kymmenen avaintrendiä ja -ennustusta vuoteen 2025 saakka ovat:

1. Elämä robottien kanssa

Raaka-ainetietouden, aistiin pohjautuvan tekoälyn ja tietoverkkoteknologioiden kehitys edistää robotiikan käyttöönottoa koti- ja elinympäristöissä. Raportti ennustaa 14 %:n maailmanlaajuista kotirobottien käyttöönottoa.

2. Supernäkö

5G:n, VR/AR:n, koneoppimisen ja muiden kasvavien teknologioiden läheneminen auttaa meitä näkemään etäisyyksien, vääristymien, pintojen ja historian läpi avaten uusia näkymiä ihmisille, yrityksille ja kulttuurille. Raportti ennustaa, että kymmenen prosenttia yrityksistä tulee käyttämään VR/AR-teknologiaa.

3. Nollaetsiminen

Tieto löytää meidät, sillä datakäyttöiset ja sensorilla varustetut laitteet ja koneet alkavat yhä enenevissä määrin tunnistamaan meidän tarpeitamme. Tulevaisuuden tiedonetsintä tulee olemaan näppäinvapaata, henkilökohtaisia sosiaalisia verkostoja luodaan vaivatta ja teollisuus tulee hyötymään ”nollaetsimisen ylläpidosta”.

Raportti ennustaa, että 90 prosenttia älylaitteiden omistajista tulee käyttämään älykkäitä ”personal assistant” -palveluita.

4. Räätälöidyt kadut

Älykkäät kuljetusjärjestelmät tulevat yhdistämään ihmisiä, ajoneuvoja ja infrastruktuureja vähentäen ruuhkaa, mahdollistaen entistä nopeampia toimia hätätilanteissa ja muita toimintoja, jotka tekevät elämästä sujuvampaa.

Raportti ennustaa, että 15 prosenttia ajoneuvoista tulee olemaan varustettuja C-V2X (Cellular Vehicle-to-everything) -teknologialla.

5. Työskentely robottien kanssa

Jo monilla teollisuudenaloilla käytössä oleva älykäs automatisaatio tulee ottamaan vastuulleen yhä vaarallisempia, itseään toistavampia ja yhä suurempaa tarkkuutta vaativia tehtäviä – tämä tulee olemaan siunaus turvallisuuden ja tuottavuuden kannalta.

Raportti ennustaa, että jokaista 10 000 työntekijää kohti tulee olemaan 103 robottia.

6. Kasvava luovuus

Pilvi-tekoäly tulee leikkaamaan kuluja ja madaltamaan tieteellisten kokeilujen, uudistusten ja taiteen raja-aitoja avaten näin luovan potentiaalin kultakaivoksen, joka on avoinna kaikille.

Raportti ennustaa, että 97 prosenttia yrityksistä tulee käyttämään tekoälyä.

7. Kitkaton tiedonvälitys

Tekoäly ja suuret data-analytiikat luovat saumatonta tiedonvälitystä yritysten ja kuluttajien välille ja rikkovat kielimuureja. Tarkkuus, ymmärrys ja luottamus tulevat pönkittämään huomisen tiedonvälitystä.

Raportti ennustaa, että yritykset tulevat käyttämään kokonaan 86 prosenttia keräämästään datasta.

8. Symbioottinen talous

Yritykset ympäri maapalloa ottavat käyttöön digitaalisia teknologia- ja älysovelluksia yhtenäisillä alustoilla – tämä tarkoittaa suurempaa yhteistyötä, resurssien jakamista, vahvempia kansainvälisiä ekosysteemeitä ja korkeampaa tuottavuutta.

Raportti ennustaa, että jokainen yritys tulee käyttämään pilviteknologiaa ja 85 prosenttia yrityssovelluksista tulee olemaan pilvipohjaisia.

9. 5G:n nopea leviäminen

5G on täällä ja se tulee yleistymään nopeammin kuin mikään aiempi langaton sukupolvi – sen tarjoama potentiaali yksilöille, yrityksille ja yhteiskunnalle on valtava. Raportti ennustaa, että 58 %:lla maailman väkimäärästä tulee olemaan pääsy 5G-verkkoon.

10. Kansainvälinen digitaalinen hallinto

Digitaalisen teknologian parissa otettujen edistysaskeleiden täytyy olla tasapainossa jaettujen datastandardien ja datan käytön periaatteiden kanssa. Raportti ennustaa, että vuosittainen kansainvälisen datan määrä tulee olemaan 180 ZB (1 ZB = 1 biljoonaa GB:ä).

“Ihmisen uteliaisuus on loputon. Meidän pitäisikin kohdistaa katseemme nykyhetken ohi tulevaisuuteen ja liikkua uudistuksista keksintöihin. Paraikaa näemme nopeita muutoksia niin työelämässä kuin yhteiskunnassa ylipäätään, kun jokainen teollisuuden ala alkaa omaksua tekoälyn, 5G:n, pilvipalvelut ja muut orastavat teknologiat osaksi itseään”, toteaa Huawein CMO Kevin Zhang ICT Infrastructure -puolelta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös