Arvo-osakkeet

Inderes: Finanssikonserni Sampo on nykykurssilla aliarvostettu

Markkinat ovat liian huolissaan Sammon osakkuusyhtiö Nordean tilanteesta, arvioi Inderesin pääanalyytikko.

Finanssikonsernin tulos kuluvan vuoden toisella vuosineljänneksellä laski 506 miljoonaan euroon viime vuoden 708 miljoonasta eurosta. Sammon viime vuoden tulosta paisutti kuitenkin 197 miljoonan euron kertaluonteinen erä, joka liittyi Mandatumin ja Dansken yhteistyösopimukseen.

Tulos oli selvästi analyytikoiden konsensusennustetta parempi, sillä analyytikot olivat odottaneet keskimäärin 486 miljoonan euron tulosta ennen veroja. Osakekohtainen tulos toisella neljänneksellä laski 0,73 euroon viime vuoden 1,06 eurosta.

Yhtiön ensimmäinen vuosipuolisko sujui hyvin kaksijakoisissa merkeissä. Vakuutustoimintamme raportoivat jälleen kerran vahvan tuloksen, mutta Nordean tulos pysyi heikkona, toteaa Sammon sijoittajasuhde- ja viestintäasiantuntija Mirko Hurmerinta.

Vakuutusyhtiö Ifin tammi-kesäkuu sujui mainiosti Hurmerinnan mukaan niin kasvun kuin tuloksen suhteen. Tulos ennen veroja parani 6 prosenttia 440 miljoonaan euroon edellisvuoden 415 miljoonasta.

Ifin yhdistetty kulusuhde parani 84,7 prosenttiin viime vuoden 85,8 prosentista. Kyseessä oli Hurmerinnan mukaan Ifin historian paras yhdistetty kulusuhde tammi-kesäkuussa. Vahvan kehityksen ansiosta Sampo päivitti ohjeistusta koko vuoden yhdistetyksi kulusuhteeksi 84-86 prosenttiin aiemmasta 85-88 prosentista.

”Vakuutustoimintojen tulos oli erinomainen. Ifin tammi–kesäkuun ja toisen neljänneksen yhdistetyt kulusuhteet ylsivät uuteen ennätykseen vastaavana ajankohtana. Myös Topdanmarkin tammi–kesäkuun 2019 yhdistetty kulusuhde oli yksi yhtiön historian parhaimmista”, sanoo konsernijohtaja Kari Stadigh.

Sampo odottaa liiketoiminta-alueiden raportoivan hyvän toiminnallisen tuloksen vuonna 2019. Markkina-arvoiset tulokset ovat kuitenkin varsinkin henkivakuutustoiminnassa vahvasti sidoksissa pääomamarkkinoiden kehitykseen.

Matala korkotaso luo lisäksi haastavan ympäristön erääntyvien korkosijoitusten uudelleen sijoittamiseen. Nordean vaikutuksen konsernin tulokseen odotetaan olevan huomattava.

Analyysitalo Inderes odottaa Sammolta lähivuosilta vakaata noin 1900 – 2000 miljoonan euron tulosta ennen veroja kertaeristä oikaistuna.

”Tuloksen kasvuajurit ovat vähissä johtuen laskevista sijoitustuotoista, Nordean vaisuhkoista tulosnäkymistä ja jo valmiiksi erinomaisesta vakuutusteknisestä tuloksesta”, arvioi Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén artikkelissaan.

Inderes tarki Sammon tavoitehinnan 41 euroon aikaisemmasta 43 eurosta heikentyneen osinkonäkymän sekä jaettavien Nordea-osinkojen seurauksena.

Vilénin mukaan Nordean laskevien osinkoennusteiden myötä Inderes on tarkistanut Sammon osinkoennusteita alaspäin 2-3 prosentilla heijastelemaan aiempaa vaisumpaa osinkonäkymää.

”Odotamme osingon edelleen pysyvän kasvussa, mutta ennustamme lähivuosilta vaatimatonta osingon kasvua (2018-2022 CAGR 2 % vs. aik. 3 %).”

Vilénin mukaan Sammon osake on aliarvostettu.

”Olemme tarkistaneet näkemyksemme Sammon osien summasta 35,7 euroon (aik. 37,1 euroa). Taustalla ovat Nordean laskenut pörssikurssi sekä Sammon pienentynyt Nordea omistus. If:n osalta olemme nostaneet hieman arviotamme käyvästä arvosta johtuen sen kohonneista tulosennusteista”, Inderes-analyytikko toteaa.

Sampo omistusosuus Nordeasta laskee hieman alle 20 prosentin sen jälkeen, kun Sampo jakaa Nordea-osakkeita omistajilleen noin 300 miljoonan euron arvosta

Sammon osinkotuotto on Vilénin mukaan absoluuttisesti sekä yhtiön omiin historiallisiin tasoihin nähden ennätyskorkea ja markkina alkaa olla jo liian pessimistinen yhtiön osinkonäkymien suhteen.

”Mielestämme jo pelkkä lähes 8 %:n osinkotuotto tarjoaa riittävän syyn osakkeen ostamiseen ja tämä yhdessä osakkeen asteittaisen nousuvaran kanssa nostaa osakkeen tuotto-odotuksen houkuttelevalle tasolle”, pääanalyytikko päättelee.

Yllä olevalla videolla Sauli Vilén kommentoi Sampoa sijoituskohteena.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös