Raaka-aineet

Öljyn hinta pomppasi Saudi-Arabian öljylaitoksiin tehdyn iskun vuoksi

Saudi-Arabia joutuu leikkaamaan rajusti öljyntuotantoaan.

CNN-uutistoimiston mukaan Saudi-Arabia on joutunut vähentämään öljyntuotantoaan alle puoleen normaalituotannostaan varhain lauantaina tapahtuneiden droneiskujen vuoksi.

Öljytuotannon tilapäisestä vähentämisestä kertoi Saudi-Arabian energiaministeri Abdulaziz bin Salman. Hänen mukaansa Saudi-Arabia aikoo ottaa käyttöön mittavan öljyvarantonsa vähentääkseen lennokki-iskusta aiheutuneita öljytuotannon häiriöitä.

Energiaministeri ilmoitti myös, että osa poistuneesta tuotannosta saadaan näin korvattua asiakkaille.

Saudi Aramco -yhtiön kaksi öljylaitosta syttyi lauantaina tuleen dronehyökkäyksessä. Iskujen tekijöiksi ovat ilmoittautuneet Iranin tukemat Jemenin huthikapinalliset. Huthikapinallisten johtajan mukaan hyökkäykseen käytettiin kymmentä dronea.

Isku Abqaiqin ja Khuraisin tuotantolaitoksiin on seisauttanut Saudi-Arabian tuotannosta noin 5,7 miljoonaa tynnyriä päivässä. Se vastaa noin kuutta prosenttia maailman tuotannosta.

Abqaiqin jalostamo on maailman suurin, ja sen koko kapasiteetti on noin seitsemän miljoonaa tynnyriä vastaten peräti 70 prosenttia Saudi-Arabian tuotannosta.

Saudi-Arabia on rakentanut viisi suurta maanalaista öljyvarastoa, joihin mahtuu kymmeniä miljoonia tynnyreitä jalostettuja öljytuotteita.

Myös USA:n valtavat öljyreservit on otettu käyttöön loiventamaan pelkoja tarjontashokista. Droneiskujen seurauksena öljyn hinta hyppäsi lähes 19 prosenttia aamulla. Brent-laadun barrelihinta kävi lähes 70 dollarissa, mutta laski sitten hieman alle 67 dollarin.

Nordea arvioi aamukatsauksessaan, että iskujen uskotaan kuitenkin nostavan öljyn hintaa vielä jonkin aikaa. Vielä ei ole tietoa siitä, koska Saudi-Arabia saa tuotannon palautetta alkuperäiselle tasolleen.

Kommentoi
Ylös
>