Sijoitusstrategiat

Helsingin pörssi muuttunut rauhallisemmaksi – vaikeutuuko ostojen ajoittaminen?

Vaikka tällä hetkellä erilaiset poliittiset nokittelut heiluttelevat osakekursseja ympäri maailmaa, isot kurssimuutokset ovat olleet aiempaa harvinaisempia Helsingin pörssissä.

Tämän hetken tunnelmat talousasioiden ympärillä ovat varsin varautuneet. Kauppasodan uhka, Brexitin eteneminen sekä päättäjien twiittaukset saattavat hyvinkin nopeasti vavisuttaa osakekursseja suuntaan tai toiseen.

Vaikka erilaisia uhkatekijöitä riittääkin talouden ympärillä, se ei ole silti aiheuttanut kovin suuria päivämuutoksia Helsingin pörssissä. Asia ilmenee Danske Bankin teettämästä vertailusta, jossa tutkittiin osakkeiden päätöskursseja vuosien 2014-2019 välillä.

Vertailu osoittaa sen, että isot yksittäiset lasku- tai nousupäivät ovat olleet melko harvassa Helsingin pörssissä. Vertailujakson alkupuolella nähtiin nykyistä rajumpia päiväkohtaisia liikkeitä, kun taas parin viime vuoden aikana trendinä on ollut kurssireaktioiden jakautuminen useammalle päivälle.

Viimeisin yli kolmen prosentin kurssilasku Helsingin pörssin OMX-indeksissä nähtiin vuoden 2016 kesäkuun loppupuolella, kun Iso-Britannia oli äänestänyt Brexit-eron puolesta. Tuon päätöksen jälkeen Helsingin pörssissä lasketeltiin 7,84 prosentin verran.

Toiseksi kovin laskupäivä nähtiin vuonna 2015, kun pelko Kiinan talouden yskimisestä sai osakekurssit laskemaan 5,15 prosenttia yhden päivän aikana.

Viimeisen parin vuoden aikana kurssilaskut ovat olleet enemmänkin pitkäaikaisia. Hyvä esimerkki pitkästä laskujaksosta nähtiin vuoden 2018 syys-lokakuun taitteessa, kun Helsingin pörssin pääindeksi päätyi pakkaselle kymmenen päivää putkeen. Yhteensä indeksi laski näiden kymmenen päivän aikana 8,4 prosenttia.

Laskujen jakautuessa useammille eri päiville voi tarkoittaa sitä, että piensijoittajien on jatkossa vaikeampi tehdä hyviä sijoituspäätöksiä. Ostojen ja myyntien ajoittaminen onnistuneesti voi olla aiempaa vaikeampaa, kun suurimmat lasku- ja nousupäivät ovat vähentyneet.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös