Kumppaniblogit

Pörssin tuleva suunta on hämärän peitossa – osakekauppa elokuussa

Finanssikonserni Sammosta irronnut Nordea-osinko kiinnosti suomalaisia yksityissijoittajia elokuussa.

Nordea vankisti asemaansa suomalaisten omistetuimpana kansanosakkeena. Lomakauden jälkeen sijoittajakansan aktiviteetti kasvoi selvästi, mutta näkemykset markkinoiden suunnasta vaihtelivat.

Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien (Nordnet, Danske Bank, Nordea ja Pohjola) kautta tehtyjen osakekauppojen euromääräinen vaihto nousi elokuussa 146,9 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Helsingin pörssin yhteenlaskettu vaihto piristyi vuodentakaisesta elokuusta 18,1 prosenttia. Online-välittäjien kauppamäärät vilkastuivat edelliskuusta euroissa mitattuna 128,5 prosenttia.

Koko pörssin kaupankäynti vilkastui heinäkuusta euroissa laskettuna 6,5 prosenttia. Elokuun 2019 lukujen vertailtavuuteen vaikuttavat Nordean kautta tehdyt DNA:n lunastukseen liittyvät kaupat.

Edellisvuoden vertailukaudesta koko pörssin kauppojen kappalemäärät kohosivat 12,4 prosenttia. yksityissijoittajien kauppoja toteutettiin jopa 20,9 prosenttia viime vuoden elokuuta enemmän. Pörssin kappalemääräinen kaupankäyntiaktiviteetti kasvoi viime kuusta 7,8 prosenttia.

Yksityissijoittajilla kappalemääräisen kaupankäyntitahdin osalta koettiin vilkastumista heinäkuusta 7,8 prosenttia Nordnetin säilyttäessä edelleen online-välittäjien suurimman osuuden, 6,38 %, kauppojen lukumäärästä.

Yksityissijoittajat eivät ole yksimielisiä pörssin tulevasta suunnasta.

Suomalaisten yksityissijoittajien kauppa-aktiviteetti vilkastui selvästi, mutta kuukaudesta ei muodostunut erityistä ostokuukautta. Kuukausitasolla osakkeiden netto-ostot jäivät Nordnetin suomalaisasiakkailla alle kymmeneen miljoonaan euroon. Luvussa oli selvä pudotus heinäkuun 35 miljoonan euron netto-ostoihin.

Elokuussa kauppasodan mutkat jyrkentyivät ja Trumpin twiitit heiluttivat pörssiä. Reaalitalouden luvut eivät nyt rohkaise ja markkinaliikkeetkin vaikuttavat entistäkin sattumanvaraisemmilta. Nykyisessä markkinatilanteessa yksityissijoittaja ei näytä kulkevan lauman mukana, vaan samaa uutisvirtaa tulkitaan hyvin erilaisin tavoin ja päädytään vastakkaisiin sijoituspäätöksiin.

Kaikkiaan yksityissijoittajien osakekaupankäynti vilkastui elokuun aikana kaikilla mittareilla niin edelliskuuhun kuin viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Siitä huolimatta osakepainon nettomuutos jäi elokuussa marginaaliseksi, koska puolet sijoittajista kokee riskinoton lisäämisen kannattavan ja puolet haluaa keventää riskiä.

Nordea vankisti asemaansa omistetuimpana kansanosakkeena

Elokuun aikana finanssikonserni Sampo jakoi ylimääräistä voitonjakoa Nordea-osakkeillaan. Sammon jakamat pankkiosakkeet vahvistivat Nordean asemaa selvästi omistetuimpana kansanosakkeena suomalaisten keskuudessa.

Nordnet Suomessa oli havaittavissa, että Sammon osakkeita haalittiin salkkuihin ennen Nordea-osakkeiden jakamista. Sampo oli jo heinäkuussa selvästi netto-ostettu, mutta elokuussa sen netto-ostot kaksinkertaistuivat. Nordea-osakkeiden jaon imussa myös Sammon omistajamäärä kasvoi tuntuvasti.

Nordnet Suomen 10 ostetuinta ja myydyintä osaketta – elokuu 2019:

Ostetuimmat osakkeet

YhtiöNetto-osto-arvo (EUR)
Nordea11 862 487
Sampo11 471 460
Nokian Renkaat2 175 408
Kamux1 373 574
Rovio963 985
Cargotec853 804
SSAB B815 745
Kesko A810 543
Tieto684 009
Wärtsilä603 940

Myydyimmät osakkeet

YhtiöNetto-osto-arvo (EUR)
Afarak-4 141 898
Elisa-2 130 244
Orion B-1 875 215
Tokmanni-1 860 439
Kesko B-1 763 679
KONE-1 612 655
UPM-1 554 895
Citycon-1 210 719
Metso-1 047 809
Outokumpu-906 047
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös