Maailmantalouden kasvu on yskähdellyt jo jonkin aikaa ja nyt kasvuongelmat ovat tarttumassa pitkään noususuhdanteessa porskutelleeseen Yhdysvaltoihin.
Teollisuuden aktiviteettia ja tulevaa talouskasvua ennakoiva ISM-indeksi heikkeni elokuussa selvästi ekonomistien odotuksia enemmän.
Uutistoimisto Bloombergin haastattelemat ekonomistit odottivat ISM-indeksin olevan 51,3 pistettä, kun toteuma oli 49,1 pistettä. Alle 50 pisteluku tarkoittaa talouden kutistumista.
Toteutunut lukema on indeksin kehnoin kolmeen ja puoleen vuoteen.
ISM-indeksiä painoivat sekä kutistuvat tilaukset, tuotanto että rekrytoinnit.
Suurimman pettymyksen aiheutti indeksin osatekijöistä uusien tilauksien indeksi, josta kertova ISM New Orders -indeksi vajosi 47,2 pisteeseen, ennakoidun 50,5 sijasta. Vielä heinäkuussa lukema oli 50,8 pistettä.
”The ISM Manufacturing survey showed contraction for the first time in years, suggestion a recession ahead.”
— SentimenTrader (@sentimentrader) September 3, 2019
This has happened 9 other times since 1948. The S&P 500’s one-year return averaged +12.0% and was positive 8 times, with risk of -4.7% compared to reward of +12.7%.
Good morning ☁️🌧️ – it is cloudy outside like the gloomy global manufacturing outlook. In case u missed it, US ISM went into contraction at 49.1 – so US exceptionalism no more. We are all synchronizing downward for manufacturing.
— Trinh Nguyen (@Trinhnomics) September 4, 2019
Where are we? WE ARE HERE 👇🏻👇🏻 – GLOBAL SLOWDOWN https://t.co/aY584UqDCM pic.twitter.com/6eBvhaMyGq
On for 3 segments today on Bloomberg & will start w/ postmortem of US ISM manu. Let’s look at details (all ugly & showing contraction of manufacturing).
— Trinh Nguyen (@Trinhnomics) September 4, 2019
New orders, production, employment, imports & exports, prices all down 👇🏻👇🏻👇🏻 pic.twitter.com/iGcB3qLy5w
Myös IHS Markit yhtiön teollisuuden ostopäällikköindeksi PMI putosi Yhdysvalloissa elokuussa 10 vuoden alhaisimmalle tasolleen pistelukuun 50,3. Tosin ero heinäkuuhun ei ollut suuri, silloin lukema oli 50,4.
Ekonomistien antamien arvioiden mukaan USA:n talousnäkymiä painavat alaspäin Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasota sekä maailmantalouden kasvun heikentyminen.
Oxford Economicsin pääekonomisti Gregory Daco toteaa Bloombergille, että lukemat vahvistavat sen heikkouden, mitä olemme havainneet jo usean kuukauden aikana maailmantalouden rintamalla.
”Se mikä on tässä nyt tärkeää, on se, että ei vain nykytilanne vaan myös eteenpäin katsovat indeksin komponentit ovat heikentyneet”, Daco toteaa.
Pörsseissä ISM-indeksi sai pääindeksit laskuun. S&P 500 laski eilen 0,7 prosenttia ja Nasdaq 1,1 prosenttia.
Myös uudet USA:n ja Kiinan väliset uusimmat tullit tulivat voimaan sunnuntaina. Maanantaina Yhdysvaltain markkinat olivat kiinni Labour Dayn takia.