Kumppaniblogit

Veikkaus on kuollut, eläköön Uusi Veikkaus

Veikkauksen jakomielisyys ei ole mihinkään kadonnut.

Alkuun Paatero totesi, että toiminta-aikaa Uuden Veikkauksen osalta on vain kaksi vuotta ja sen takia uudenlaista ajattelua viedään eteenpäin. Veikkaus toteuttaa eduskunnan tahtotilaa, lähinnä arpajaislain, sen tulevan kakkososan ja vuosittaisen tuloutusvaatimuksen kautta. On myös olemassa kirjaus, että Veikkauksen tuottojen vähentäminen kompensoidaan edunsaajille.

Myös Kallasvuo totesi, että nykyinen Veikkaus on vain kahden ja puolen vuoden ikäinen. Lisäksi hän tiesi kertoa, että Veikkauksella on noin kaksi miljoonaa asiakasta, Veikkauksen rahat menevät ministeriöiden kautta edunsaajille ja että jokainen suomalainen on joko suoraan tai välillisesti tekemisissä Veikkauksen kanssa. Veikkauksen on siksi ansaittava legitimiteettinsä päivittäin kansalaisten silmissä.

Toimenpiteet

Viimeaikaisen julkisen #veikkausgate-myllerryksen seurauksesta Veikkaukselle on suunniteltu seuraavat seitsemän toimenpidettä:

 1. Veikkauksen strategiaa selvennetään nostamalla pelihallinta korkeammalle strategisessa kommunikoinnissa. Strategian toteutumisen mittareihin lisätään ”pelihaittojen määrä”.
 2. Vastuullisuusohjelmaa päivitetään kuluttajadataa hyödyntämällä. Viestitetään aktiivisesti kaikille asiakkaille pelaamisen volyymeistä ja ajankäytöstä.
 3. Veikkauksen markkinoinnin linjauksen tarkentaminen ja markkinointibudjetin pienentäminen noin kolmanneksella. Fyysisten automaattien pelikohdeinformaatio lopetetaan, digitaalisten kanavissa pelattavien nopearytmisten pelien peli-informaatiota markkinoidaan vain digitalisessa ympäristössä.
 4. Peliautomaatteja vähennetään 3000 kappaleella ja tunnistautumista lähdetään välittömästi tuomaan asteittain markkinoille siten, että kaikki peliautomaatit vaativat tunnistautumista vuoteen 2022 mennessä.
 5. Arpajaislain uudistamisen yhteydessä kaikki pelaaminen tunnistamisen piiriin mukaan lukien pelaamot ja raviradat.
 6. Eettinen neuvosto perustetaan uudestaan.
 7. Johdon palkitsemiseen vastuullisuusmittari, jossa raja-arvo. Jos pelihaittojen määrä lisääntyy tietyn määrän, se leikkaa tulospalkkion kokonaan. Vastuuttomuudesta rangaistaan.

Lisäksi

Veikkauksen hallitus menee osittain uusiksi kolmella uudella jäsenellä. Uusiksi hallituksen jäseniksi tulee M-Brainin toimitusjohtaja Christian CedercreutzFinnairin yritysvastuujohtajaksi ensi kuussa siirtyvä Anne Larilahti ja Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar.

Cedercreutzin alaan kuuluu digitaalinen liiketoiminta, Larilahdelle vastuullinen johtaminen ja Pantzarille pelihaitat.

Kallasvuo painotti, että Veikkauksen tulos tulee laskemaan 2022 lähtien. Markkinoinnin vähentämisen, pelaamisen hallinnan ja tunnistautumisen myötä Veikkauksen täytyy siksi toimia yhä tehokkaammin, jotta puuttuvat rahat saadaan korvattua.

Paatero puolestaan totesi, että eduskunnan näkökulmasta toivomus on, että tulotaso pystytään säilyttämään. Veikkauksen varoilla rahoitetaan todella tärkeitä tehtävä.

Kallasvuo totesi myös, että jokainen yhtiö maksimoi tulostaan. Veikkauksen ensisijainen tarkoitus on kuitenkin minimoida pelihaittoja. Tästä on pidettävä mahdollisimman hyvin kiinni.

Paatero toivoi myös, että Veikkauksen on oltava niin vahva, ettei pelaaminen valu ulkomaille. ”Target-pelaajien” keskimäärin 700 kuukaudessa häviämät eurot pitää Paateron mukaan suhteuttaa heidän tuloihinsa.

Kommentti

Tilaisuuden perusteella on entistä ilmeisempää, ettei Veikkauksen jakomielisyys ole mihinkään kadonnut. Se on päinvastoin syventynyt. Toisaalta halutaan pitää tuotto korkealla, toisaalta pitäisi – nyt tosin enemmällä yrittämällä – ehkäistä pelihaitat.

Koska suurin osa Veikkauksen tuloista tulee vähäosaisilta, on selvää, ettei näiden toimenpiteiden avulla ratkaista yhtään mitään.

Syöpää toki hoidetaan, mutta potilasta ei ole pelastettu. Miksi? Koska:

 • Nuoria koukuttavat ja pelaamisen kulttuuria Suomessa ylläpitävät pelikoneet saavat edelleen olla suomalaisten arjessa
 • Kaikki pelaaminen tuodaan tunnistautumisen piiriin, joka tosin myös mahdollistaa tekoälyä hyödyntävän, entistä tehokkaamman pelaamisherätteiden kohdistamisen
 • Markkinointi ja mainonta edelleen sallittua, joten vaikka rahamäärä pienenee mainontaa voidaan tehostaa muilla keinoilla
 • Veikkauksen tuottoja ei sisällytetä valtionbudjettiin mikä edelleen mahdollistaa ”hyvä-veli” piirileikin jatkumisen.
 • Veikkauksen hallituksen, hallintoneuvoston ja rahapeliasioiden neuvottelukunnan enemmistöissä on myös jatkossa he, jotka saavat Veikkaukselta rahaa

KORJAUS 16:27 5.9.2019: Paatero jätti tiedotustilaisuudessa kertomatta, että poliitikkojäsenillä ei ole enää jatkossa sijaa Veikkauksen hallituksessa. Tämä on merkittävin Veikkausta koskeva päätös tänään.

Aiheesta lisää

Kirjoitukset: Veikkaus vieValtio markkinoi suomalaiset köyhiksi

Podcast:

Kommentoi
Ylös
>