Makrotalous

Britannian kohtalonhetket ovat käsillä – äänestäjät käyvät vaaliuurnille

Tänään on tärkeä päivä Britannian ja myös EU:n kannalta.

Britanniassa pidetään tänään parlamenttivaalit, jonka lopputulos saattaa kertoa, eroaako Britannia EU.n kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti vai jääkö tilanne edelleen ilman ratkaisua.

Vaalituloksen kannalta on ratkaisevaa, saavatko konservatiivit parlamenttiin enemmistön. Jos niin käy, brexit-sopimuksen hyväksyminen on erittäin todennäköistä ja Britannia todennäköisesti jättäisi EU:n ensi tammikuun lopussa.

Jos konservatiivit eivät saa yksinkertaista enemmistöä, epävarmuus jatkuu. Luultavasti tällöin edessä olisi toinen kansanäänestys Laboour-puolueen vetämän hallituksen johdolla.

Mielipidemittaukset ovat näyttäneet vaalien alla selkeää enemmistöä vuodesta 2010 hallinneille konservatiiveille. YouGov-tutkimuslaitoksen ennusteen mukaan konservatiivit saisivat 28 paikan enemmistön, mutta ennusteisiin liittyy kosolti epävarmuutta.

Jos Britannia eroaa EU:sta tammikuussa sopimuksen kanssa, alkaa silloin siirtymäaika, joka kestää vuoden 2020 lopulle. Siirtymäaikana Britannian kauppasuhteet säilyvät ennallaan, mutta maan on ehdittävä neuvotella uudet taloussuhteet EU:n kanssa.

Mikäli Brexit toteutuu, tulee se heikentämään Britannian taloutta selvästi, sanoo EK:n ekonomisti Simo Pinomaa.

“Tämä on erittäin haastava prosessi, eikä ole ollenkaan varmaa, että aikaa on riittävästi. Siirtymäaikaa voidaan jatkaa yhteisellä sopimuksella enintään vuoden 2022 lopulle”, Pinomaa toteaa siirtymäajasta.

Pinomaan mukaan tuhtaasti talouden kannalta kaikkein huonoin vaihtoehto olisi niin sanottu Hard Brexit, eli tilanne, jossa Britannia jättäisi EU:n ilman sopimusta.

“Brittiläisen riippumattoman NIESR-tutkimuslaitoksen mukaan viiden vuoden päästä brexitistä maan talous olisi lähes 3 prosenttia pienempi verrattuna tilanteeseen, että maa olisi pysynyt EU:ssa.”

Pinomaa muistuttaa, että myös Kansainvälinen valuuttarahasto IMF:n arvio menetysten olevan samaa suuruusluokkaa.

“IMF:n mukaan muutamassa vuodessa koko EU menettää noin 0,5 % taloudestaan ja maailmantalouskin pienenee vastaavasti noin 0,2 %. Brexitin arvellaan jo nyt aiheuttaneen huomattavaa vahinkoa Britannian talousalueelle.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös