Sijoitusuutiset

Suomalaisten eläkevaroille peräti 9,0 prosentin tuotto

Työeläkevarojen kasvu jatkui ja tuottoa tuli lähes viisi miljardia kolmannella vuosineljänneksellä.

Suomalaisten työeläkevaroja oli 209 miljardia euroa vuoden kolmannella neljänneksellä. Sijoitustuotto kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen jälkeen oli nimellisesti 9,0 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Työeläkevakuuttajat Telan tilastoanalyysistä.  

Sijoitusvarojen reaalinen kokonaistuotto oli 8,2 prosenttia vuoden kolmelta ensimmäiseltä neljännekseltä. Reaalinen tuotto tarkoittaa tuottoa ilman inflaation vaikutusta.

”Vaisun viime vuoden jälkeen tästä näyttäisi tulevan hyvä vuosi. Korkosijoitukset tuottivat edelleen poikkeuksellisen hyvin laskevan korkotason ansiosta. Lisäksi osakemarkkinan suotuisa kehitys ja erityisesti noteerattujen osakkeiden tuotot siivittivät varat kasvuun”, kertoo Telan analyytikko Kimmo Koivurinne

Osakesijoitukset tuottivat keskimäärin 15,0 prosenttia, ja korkosijoitukset 5,2 prosenttia. Kiinteistösijoitukset tuottivat noin 3,6 prosenttia. 

Koivurinteen mukaan keskuspankkien koron laskut tukivat osakemarkkinoita.

”Keskuspankit palasivat löysemmän rahapolitiikan polulle kolmannen vuosineljänneksen aikana. Yhdysvaltain keskuspankki laski ohjauskorkoa heinä- ja syyskuussa. Koronlaskuilla on positiivinen vaikutus osakemarkkinoiden arvostustasoon.”

Syyskuussa myös Euroopan Keskuspankki laski talletuskorkoa ja teki päätöksen velkakirjojen tukiostojen uudelleen aloittamisesta vielä tämän vuoden aikana, Koivurinne kertoo. 

Eläkevarojen sijoitusjakauman muutokset koko eläkealan omaisuuslajien suhteellisissa osuuksissa olivat kolmannen vuosineljänneksen aikana hyvin pieniä. Osake- ja osaketyyppisten sijoitusten osuus kasvoi noin yhden prosenttiyksikön 57 prosenttiin sijoitusvarallisuudesta, ja oli 116 miljardia.

Vastaavasti kiinteistösijoitusten osuus laski hieman, ja se oli 18 miljardia (8 prosenttia). Korkosijoitusten osuus pysyi lähes samana 72 miljardissa (35 prosenttia). 

Työeläkevarojen alueelliset sijoitusosuudet pysyivät lähes entisellään. Varoista oli kolmannen vuosineljänneksen lopussa sijoitettuna euroalueen ulkopuolelle 58 prosenttia, Suomeen 24 prosenttia ja muulle euroalueelle 18 prosenttia. 

Työnantajilta ja työntekijöiltä kerättävät eläkemaksut eivät ole enää muutamaan vuoteen riittäneet kattamaan maksussa olevia eläkkeitä. Eläkkeistä katettiin viime vuonna eläkevaroilla ja niiden tuotoilla ennakkotietojen mukaan nettomääräisesti jo lähes kolme miljardia euroa. Tämä tehdään suunnitellusti, ja varat on mitoitettu tarkkojen laskelmien pohjalta riittämään eri ikäluokkien eläkkeisiin. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös