Talouden trendit

Naisten osuus suomalaisten pörssiyhtiöiden johtoryhmissä laskenut

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Anne Horttanainen. Kuva: Liisa Takala.

Suomessa on yhä 22 pörssiyhtiötä, joiden johtoryhmässä ei ole yhtään naista. 

Naisia on nyt silti ennätysmäärä pörssiyhtiöiden toimitusjohtajina, kertoo Keskuskauppakamari. Tällä hetkellä 11 pörssiyhtiössä toimitusjohtaja on nainen.

Tiedot käyvät ilmi Keskuskauppakamarin torstaina julkaisemasta naisjohtajakatsauksesta. 

Naisten osuus johtoryhmän jäsenistä kasvaa vauhdilla suurissa pörssiyhtiöissä: 36 prosenttia tänä vuonna nimitetyistä suurten pörssiyhtiöiden johtoryhmien jäsenistä oli naisia. Uudesta ennätyksestä huolimatta naistoimitusjohtajien määrä pörssiyhtiöissä on edelleen pieni.

Lähes yhdeksässä prosentissa suomalaisista pörssiyhtiöistä on nainen toimitusjohtajana. Naisia on eniten toimitusjohtajina kulutustavarat ja palvelut -toimialalla. Viime vuosina naisia on kuitenkin valittu toimitusjohtajiksi myös perinteisimmillä teollisuustoimialoilla.  

”Uudesta ennätyksestä huolimatta naistoimitusjohtajien määrä pörssiyhtiöissä on edelleen pieni. Tulevaisuuden kehityksen kannalta on hyvä, että naisten osuus sekä liiketoimintojen johdossa että talousjohdossa on kasvanut tasaisesti, sillä toimitusjohtajaksi edetään yleensä sitä kautta. Myös tulevaisuuden hallitusosaajat löytyvät tämän päivän toimitusjohtajista ja johtoryhmien jäsenistä”, sanoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Ville Kajala

Keskuskauppakamarin naisjohtajakatsauksessa on selvitetty naisten määrää pörssiyhtiöiden toimitusjohtajina ja pörssiyhtiöiden johtoryhmissä. Naisten osuus suomalaisten pörssiyhtiöiden johtoryhmissä on tällä hetkellä 24 prosenttia. Osuus on alentunut viime vuodesta yhdellä prosenttiyksiköllä, mikä johtuu siitä, että pienissä pörssiyhtiöissä naisten osuus johtoryhmien jäsenistä putosi selvästi edellisvuoteen verrattuna. 

Suurissa ja keskisuurissa pörssiyhtiöissä naisten osuus johtoryhmissä sen sijaan jatkoi kasvuaan. Peräti 36 prosenttia vuonna 2019 nimitetyistä suurten pörssiyhtiöiden johtoryhmien uusista jäsenistä oli naisia. Suomessa on kuitenkin edelleen 22 pörssiyhtiötä, jonka johtoryhmässä ei ole yhtään naista. 

Selvästi suurin osa johtoryhmien naisjäsenistä johtaa niin sanottuja tukitoimintoja, kuten henkilöstö-, viestintä- tai lakiasioita. Jos tarkastellaan ainoastaan johtoryhmissä toimivia liiketoimintajohtajia, heistä ainoastaan yksi kahdeksasta on nainen. Naisten osuus liiketoimintajohdossa on tänä vuonna kasvanut vahvimmin suurissa pörssiyhtiöissä: joka viides suuren pörssiyhtiön liiketoimintajohtoon tänä vuonna nimetty henkilö on nainen. 

”Keskuskauppakamari on edistänyt naisjohtajuutta pitkään ja menestyksekkäästi itsesääntelyn keinoin. Tavoitteemme on, että suomalaisten yritysten johtoon valitaan parhaat henkilöt sukupuolesta riippumatta. Naisjohtajakatsauksella tuomme faktatietoa julkiseen keskusteluun, jotta johtamisen kehittäminen ja politiikkatoimet perustuisivat tietoon eikä tunteisiin”, sanoo Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Anne Horttanainen

Naisjohtajuutta edistääkseen Keskuskauppakamari on vuodesta 2012 lähtien järjestänyt Naisjohtajien mentorointiohjelmaa. Ohjelman järjestyksessään viides vuosikurssi käynnistyy vuoden 2020 alussa. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös