Talouden trendit

Ensi viikolla uhkaavilla lakoilla suuret taloudelliset vaikutukset

Kolmen ammattiliiton uhkaama lakko aiheuttaa välittömästi vähintään 200 miljoonan euron heikennyksen Suomen bruttokansantuotteeseen.

Kolme ammattiliittoa uhkaa mennä lakkoon ensi viikolla. Teollisuusliitto, Ammattiliitto Pro sekä YTN julistivat kolmen päivän lakkoja ensi maanantaista 9. joulukuusta alkaen.

Työmarkkinakierroksen päänavauksella on iso merkitys. Se millaiseen kustannustasoon päädytään, linjaa jatkoa myös muille kierroksen neuvotteluille. Sillä on siksi iso merkitys yritysten ja Suomen kansantalouden kilpailukyvylle.

Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja arvioi, että Suomen kustannuskilpailukyky pysyisi ensi vuonna ennallaan kustannusvaikutuksiltaan 1,7–2,5 prosentin sopimuskorotuksilla.

Mikäli kolmen teollisuusliiton ja työantajaa edustavan Teknologiateollisuus ry:n välisistä paikallista palkkaratkaisua ei synny, palkkoja tarkistettaisiin työehtosopimuksen niin sanotun perälaudan mukaisesti. Tämän perälaudan mukaan palkantarkistukset olisivat kahden sopimusvuoden aikana yhteensä 1,6 prosenttia.

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välisissä neuvotteluissa ajauduttiin umpikujaan reilu viikko sitten. Teollisuusliiton mukaan kaksivuotiseksi kaavaillun sopimuksen pääkohdista jäi avoimeksi lähinnä palkankorotusten taso.

Teollisuusliiton työehtoneuvottelukunta hylkäsi maanantaina 2.12. valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan esityksen uudeksi teknologiasektoria koskevaksi työehtosopimukseksi. Sovintoesitykseen sisältyvä palkankorotuksia koskeva osuus on liiton mielestä täysin riittämätön.

”Sovittelijan esitys ei valitettavasti vastaa laisinkaan sitä tasoa, jota olemme näissä neuvotteluissa hakeneet. Piekkalan 0,5 prosentin korotusesitys tarkoittaisi teknologiateollisuudessa työskenteleville noin 13 euron korotusta kuukausipalkkaan”, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kommentoi esitystä.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle pitää lakkoa erittäin valitettavana. Hänen mukaansa se aiheuttaa teknologiateollisuudessa erittäin merkittäviä tuotannon menetyksiä.

Lakkojen kohteina on yrityksiä teknologiateollisuudesta, kemianteollisuudesta sekä mekaanisesta metsäteollisuudesta. Kaikkiaan lakkoon on menossa arviolta 70 000 henkilöä eri toimialoilla.

Elinkeinoelän Keskusliitto EK on kerännyt lakkojen kohteeksi joutuvilta liitoilta ja yrityksiltä tietoa työtaisteluiden vaikutuksesta tuotantoon.

”Näiden perusteella ensi viikon lakot aiheuttaisivat vähintään noin 200 miljoonan euron välittömän vähennyksen Suomen BKT:hen”, kertoo EK:n pääekonomisti Penna Urrila.

Urrilan mukaan liikevaihdolla mitattuna menetys olisi paljon suurempi, yli puolen miljardin euron tasoa.

”Tässä laskelmassa on otettu huomioon työtaisteluiden kerrannaisvaikutukset muille toimialoille, mutta ei pitkän aikavälin vaikutuksia esimerkiksi asiakassuhteisiin ja Suomen asemaan investointikohteena.”

Nyt uhkaavien lakkojen haittaa kansantaloudelle kasvattaa Urrilan mukaan se, että monet niiden kohteeksi joutuvista yrityksistä ovat raskasta prosessiteollisuutta.

”Suurimmat menetykset aiheutuvat odottamattomasta tuotannon alas- ja ylösajosta, joiden vuoksi tuotantoprosessin toiminta ja laatu häiriintyvät paljon pidemmäksi ajaksi kuin itse työtaistelu kestää.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös