Makrotalous

Handelsbanken: Markkinakorot pysyvät alhaalla vielä pitkään

Korkojen nousua ei ole tiedossa vielä tänäkään vuonna.

Euroopan keskuspankki ja Yhdysvaltojen keskuspankki Fed elvyttivät rahapolitiikallaan tuntuvasti viime vuonna. Euroalueella EKP on kuitenkin pitkälti käyttänyt rahapoliittisen elvytyspotentiaalinsa, arvioi Handelsbanken tuoreessa talousennusteessaan.

Pankin näkemys on, että EKP ei enää laske korkoa, ja talletuskorko pysyy -0,50 prosentissa seuraavat kaksi vuotta.

”Vaikka EKP ei enää laske korkoa, markkinakorot pysyvät vielä pitkään alhaalla. Suomalaiset asuntovelalliset saavat nauttia myös jatkossa euroalueen matalimmista asuntolainakorkoista”, arvioi Handelsbanken Suomen senioriekonomisti Janne Ronkanen.

Yhdysvalloissa Fed ei laske pankin ennusteen mukaan ohjauskorkoa tänä vuonna. Kuitenkin keskuspankkien taseet pysyvät suurina sekä Yhdysvalloissa että euroalueella, ja rahan määrän lisäys tukee talouden aktiviteettia.

Vuosikymmenen vaihtuessa keskuspankit pohtivat uudelleen rahapoliittista strategiaansa. EKP käynnistää oman arviointinsa tammikuussa.

”Kaiken kaikkiaan tämän vuosikymmenen aikana on mielenkiintoista seurata, miten keskuspankit pystyvät irtaantumaan poikkeuksellisen elvyttävästä rahapolitiikastaan, vai pystyvätkö ne siihen lainkaan”, Handelsbankenin pääekonomisti Timo Hirvonen pohtii.

Vaikka pitkät korot ovat nyt jonkin verran nousseet viime syksyn erittäin matalilta tasoiltaan, odottaa Handelsbanken niiden pysyvän matalina vielä kauan. Tämä siksi, että taloussuhdanne pysyy suhteellisen heikkona ja keskuspankit ovat jatkossa passiivisia.

Pankki ennustaa maailmantalouden elpyvän vuonna 2021 ja sen myötä voi pitkiin korkoihin niin USA:ssa kuin euroalueella kohdistua nousupaineita.

Euroalueen selvästi matalampi korkoympäristö verrattuna USA:han seuraa siitä, että inflaation odotetaan pysyvän euroalueella hitaampana ja myös siitä, että reaalikorko on euroalueella matalampi heikomman kasvupotentiaalin ja heikomman kasvunäkymän johdosta, pankki toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös