Talouden trendit

Teollisuuden tilaukset jatkavat laskutrendillä – ekonomistit ennakoivat vaikeampia aikoja

Teollisuuden uudet tilaukset laskivat marraskuussa 11,2 prosenttia vuodentakaisesta, kertoo Tilastokeskus.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2019 marraskuussa 11,2 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammi-marraskuun aikana tilaukset vähenivät 2,1 prosenttia edellisvuodesta.

Yritykset saivat marraskuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän kemianteollisuudessa, toimialan tilaukset kasvoivat 6,9 prosenttia vuodentakaisesta. Muilla teollisuuden alatoimialoilla tilaukset laskivat. Paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset laskivat vuodentakaisesta 13,0 prosenttia ja metalliteollisuudessa 14,1 prosenttia.

Tilastokeskus muistuttaa, että tilaustilastoa tulkittaessa on muistettava, että voimakkaat heilahtelut ovat tilauksille kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

Tilausten laskusta huolimatta teollisuustuotanto kasvoi marraskuussa sekä edellisestä kuukaudesta että vuodentakaisesta.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan marraskuussa 1,3 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2019 marraskuussa 3,7 prosenttia suurempi kuin vuoden 2018 marraskuussa. Tammi-marraskuussa työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi 2,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtava ekonomisti Sami Pakarinen kommentoi teollisuuden tilauslukuja Twitterissä.

“Teollisuuden tilaukset laskivat odotetusti marraskuussa. EK:n luottamusindikaattorin datan perusteella joulukuussa oli maltillinen parannus, mutta Tilastokeskuksen uusien tilausten sarja on hyvin heiluva. Joka tapauksessa Suomi painuu nyt linjassa globaalin teollisuuden kanssa”, Pakarinen toteaa.

EK:n ekonomisti Jouko Kangasniemi toteaa Twitterissä puolestaan, että uusien teollisuustilausten laskeva trendi ennakoi heikkemistä myös tuotantoon.

Handelsbanken Suomen ekonomisti Janne Ronkanen arvioi teollisuustilastojen ennakoivan vaikeampia aikoja tänä vuonna.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös