Asunnot ja kiinteistöt

Myönnettyjen rakennuslupien määrä romahti lähes 18 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä 17,7 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Lupakuutiomäärä väheni huomattavasti kaikissa rakennustyypeissä. Kuutiomäärä väheni eniten liike- ja toimistorakentamiseen, teollisuus- ja varastorakentamiseen sekä asuinrakentamiseen myönnetyissä rakennusluvissa.

Tilastokeskuksen mukaan loka-joulukuun aikana rakennuslupia myönnettiin asuinrakentamiseen 2,6 miljoonaa kuutiometriä, kun vastaava määrä vuotta aiemmin oli 3,1 miljoonaa kuutiometriä. Vähenemistä oli 16,1 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisessa asuinkerrostalojen kuutiomäärä väheni 12,5 prosenttia vuodentakaisesta. Rivi- ja ketjutalojen kuutiomäärä väheni 25,6 prosenttia ja erillisten pientalojen 21,9 prosenttia.

Rakennuslupia myönnettiin vuoden viimeisen neljänneksen aikana kaikkiaan 8 896 asunnolle, määrä väheni 17,0 prosenttia vuodentakaisesta.

Volyymi eli käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo väheni vuoden 2019 viimeisen neljänneksen aikana 3,4 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilastokeskuksen mukaan asuinrakentamisen volyymi väheni ajanjaksolla 9,2 prosenttia, muun kuin asuinrakentamisen volyymi kasvoi puolestaan 1,9 prosenttia. Samaan aikaan rakennushankkeita aloitettiin tilavuudella mitattuna 7,1 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamisen aloituksia oli 10,7 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Kommentoi
Ylös
>