Yritysuutiset

Outokummun tulos painui tappiolle – osakekurssi raketoi silti

Sijoittajat innostuivat Outokummun tappiollisen liiketoiminnan strategiasuunnitelmista, osinkoehdotuksesta sekä positiivista näkymistä.

Outokummun liikevaihto laski viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä vajaaseen 1,4 miljardiin euroon edellisvuoden vajaasta 1,59 miljardista. Teräsyhtiön oikaistu käyttökate puolestaan laski 73 miljoonaan euroon edellisvuoden 89 miljoonasta eurosta.

Käyttökatteen lasku oli kuitenkin odotettua alhaisempi, sillä analyytikoiden konsensusodotus oli 58 miljoonan euron oikaistu käyttökate.

Osakekohtainen tulos painui pakkaselle 0,04 euroa, kun se vertailukaudella oli vielä plussalla 0,07 miljoonaa euroa.

Yhtiön mukaan ruostumattoman teräksen toimitukset laskivat 14 prosenttia vuoden 2018 viimeiseen neljännekseen verrattuna. Matalammat toimitukset ja korkeampi nikkelin hinta vaikuttivat kannattavuuteen merkittävästi.

Raaka-aineisiin liittyvät varasto- ja metallijohdannaistappiot olivat yhdeksän miljoonaa euroa. Ferrochrome-liiketoiminta-alueen kannattavuutta heikensivät alhaisempi ferrokromin vertailuhinta ja matalampi tuotanto.

Outokumpu on kirjannut Saksan uudelleenjärjestelyjä koskevan 53 miljoonan euron varauksen neljännen neljänneksen tulokseensa. Varaukseen liittyvät maksut toteutuvat vuodesta 2020 alkaen.

Toimitusjohtaja Roeland Baan kertoo, että vuonna 2019 eurooppalainen terästeollisuus edelleen kärsi tuonnin rajusta kasvusta ja Yhdysvaltain terästullien aiheuttamasta ennennäkemättömästä hintapaineesta.

”On ilmiselvää, että EU:n on otettava käyttöön vahvempia suojaustoimia ja muita puolustusmekanismeja, joiden avulla varmistetaan tasapuoliset toimintaedellytykset kaikille markkinatoimijoille”, Baan toteaa.

Tässä vaikeassa markkinaympäristössä yhtiö keskittyy Baanin mukaan oman toimintansa tehokkuuden parantamiseen ja kilpailukyvyn varmistamiseen. Jatkuvien kehitystoimiemme ansiosta Outokummun tuottavuus parani neljä prosenttia vuonna 2019.

Yhtiö arvioi ruostumattoman teräksen markkinan vahvistuvan ensimmäisen neljänneksen aikana tyypillisen kausivaihtelun tukemana. Outokumpu odottaa ruostumattoman teräksen toimitustensa kasvavan vuoden 2019 neljänteen neljännekseen verrattuna kaikilla liiketoiminta-alueilla.

Outokumpu arvioi ensimmäisen neljänneksen oikaistun käyttökatteen olevan korkeampi kuin vuoden 2019 neljännellä neljänneksellä (Q4/19: 73 milj. euroa).

Yhtiön osinkoehdotus oli odotettua kovempi. Outokummun hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että vuoden 2019 tilikaudelta vahvistetun taseen perusteella maksetaan osinkoa 0,10 euroa osakkeelta. Analyytikot olivat odottaneet vain 0,04 euron osinkoehtotusta.

Erillisessä tiedotteessaan teräsyhtiö kertoi, että se on käynnistänyt tappiollisen Long Products -liiketoiminta-aluettaan koskevan strategisen tarkastelun osana prosessia, jossa määritellään yhtiön pitkän aikavälin liiketoiminnan mallia.

Tarkastelussa Outokumpu tutkii useita vaihtoehtoja liiketoiminta-alueen tulevaisuudelle, mukaan lukien konsolidaatiomahdollisuudet ruostumattoman teräksen pitkien tuotteiden markkinoilla. Strategisen tarkastelun arvioidaan valmistuvan vuoden 2020 aikana.

Vuonna 2019 Long Products -liiketoiminta-alueen liikevaihto oli 642 miljoonaa euroa ja oikaistu käyttökate oli tappiollinen seitsemän miljoonaa euroa.

Vuoden 2019 neljäs neljännes lyhyesti

  • Ruostumattoman teräksen toimitukset olivat 458 000 tonnia (534 000 tonnia)1.
  • Oikaistu käyttökate oli 73 milj. euroa (89 milj. euroa).
  • Käyttökate oli 90 milj. euroa (92 milj. euroa).
  • Liiketoiminnan rahavirta oli 143 milj. euroa (43 milj. euroa).
  • Korollinen nettovelka oli 1 155 milj. euroa (30.9.2019: 1 336 milj. euroa).
  • Velkaantumisaste oli 45,1 % (30.9.2019: 51,4 %).

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös