Yritysuutiset

Metsäkonevalmistaja Ponsse petti odotukset pahasti – osake sukeltaa

Maailmantalouden epävarmuus näkyy Ponssen tilauskannassa.

Konsernin liikevaihdoksi muodostui loka-joulukuun aikana 203 miljoonaa euroa, kun vuosi aiemmin liikevaihto oli 197 miljoonaa. Tilauskanta laski edellisvuoden 295 miljoonasta eurosta 257 miljoonaan euroon.

Metsäkonevalmistaja teki loka-joulukuussa liikevoittoa 20,7 miljoonaa euroa, kun edellisvuonna se oli 22,4 miljoonaa euroa. Tulos jäi selvästi analyytikoiden odotuksista, sillä konsensusennuste viime vuoden viimeiselle vuosineljännekselle oli yli 28 miljoonaa euroa.

Tuloskehitys ja tilauskannan lasku oli kova pettymys myös sijoittajille, sillä yhtiön osakekurssi oli yli 7,4 prosentin laskussa noin kello 11.15.

Ponssen viime vuosi alkoi erittäin kovalla kysynnällä ja tilausvirralla, mutta metsäkonemarkkina rauhoittui selvästi loppuvuotta kohden, toteaa yhtiön toimitusjohtaja Juho Nummela.

”Tilausvirtamme vuonna 2019 oli kaksijakoinen. Ensimmäisellä vuosipuoliskolla saavutimme tilausvirrassa kaikkien aikojen ennätyksen. Toisella vuosipuoliskolla talouden epävarmuudet alkoivat realisoitua myös metsäkoneiden kysynnässä”, Nummela kertoo.

Keski-Euroopan kaarnakuoriaistuhot vaikuttivat toimitusjohtajan mukaan globaaleihin puumarkkinoihin ja heikensivät asiakkaiden investointiaktiivisuutta useilla markkina-alueilla.

”Emme yltäneet vertailukauden ennätyksellisiin tilausvirtoihin ja tehtaan toimitusajat lyhentyivät tilausvirran tasaantuessa. Vuoden päättyessä tilauskantamme oli edelleen hyvä 256,8 (294,9) miljoonaa euroa.”

Metsäkoneiden kokonaismarkkina kasvoi Nummelan mukaan erityisesti Ruotsissa ja Suomessa. markkina jatkoi hyvällä tasolla, kasvun ollen kuitenkin vaatimattomampaa.

Nummelan mukaan haasteellinen komponenttisaatavuus vaikutti toimintaan nostaen loppuvuodesta Vieremän tehtaan varastoarvoa. Käyttöpääoman osalta kaikissa yhtiömme varastoissa on tehostamisen varaa.

Ponsse ei odota tuloskasvua tältäkään vuodelta. Konsernin euromääräisen liikevoiton odotetaan olevan vuonna 2020 samalla tasolla kuin 2019.

Yhtiön hallitus ehdottaa varsinaiselle yhtiökokoukselle, että vuodelta 2019 jaetaan osinkoa 0,85 euroa osakkeelta. Osinko siis nousee hieman, sillä vuodelta 2018 yhtiö maksoi osinkoa 0,80 euroa osaketta kohti.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös