Markkinakommentit

Tuloskasvu on teknologiajättien varassa

Yhdysvalloissa S&P 500 -osakeindeksin muiden kuin viiden suuren teknologiayhtiön tuloskasvu on hyytynyt viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä.

Apple Tim Cook teknologiayhtiö
Kuva: Mike Deerkoski

Osakemarkkinat ovat Yhdysvalloissa rikkoneet ennätyksiä. Osakkeet ovat lyöneet analyytikoiden odotuksia ja tulokset ovat kasvussa.

Tämä on kuitenkin vain osatotuus.

Jättipankki Goldman Sachs muistuttaa, että tuloskasvu on FAAMG-yhtiöiden eli suurten amerikkalaisten teknologiayhtiöiden varassa. Nämä FAAMG-osakkeet ovat Facebook, Apple, Amazon, Microsoft ja Google.

Goldman Sachs analysoi lähes 400 yhtiön tulosraportit ja havaitsi, että FAAMG-yhtiöiden tuloskasvu viime vuoden loka-joulukuussa oli peräti 16 prosenttia.

Kuitenkin kokonaisuutena S6P 500 -indeksin yhtiöiden tuloskasvu jäi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä vain kahteen prosenttiin. Ilman teknologiajättejä tuloskasvu jäi nollaan.

Pienten yhtiöiden Russell 2000 -indeksin yhtiöiden tilanne näyttää vieläkin synkemmältä. Russell-indeksin yhtiöiden tulokset laskivat keskimäärin seitsemän prosenttia viimeisellä vuosineljänneksellä.

Suuryhtiöistä Facebook, Apple, Amazon, Google ja Microsoft hallitsevat myös S&P 500 -indeksin osakepainoja. Yksistään näiden yhtiöiden osuus S&P 500 –indeksin markkina-arvosta on jo 16 prosenttia. Viimeksi muutaman suurimman yhtiön osuus indeksistä oli suurempi teknologiakuplassa vuonna 2000. Keskimäärin viiden suurimman yhtiön markkinaosuus on ollut 13 prosenttia.

Teknologiayhtiöiden painoarvon kasvu kertoo siitä, että niiden osakekurssit ovat nousseet indeksissä selvästi muita yhtiöitä enemmän. Tärkein syy on edellä mainittu teknologiajättien parempi tuloskehitys.

suuryhtiot S&P 500 osakeindeksi markkina-osuus

Nykyinen markkina-arvon keskittyminen teknologiajätteihin on kuitenkin kestävämmällä pohjalla kuin teknologiakuplan aikoihin, arvioi Goldman Sachsin analyytikko David Kostin CNBC-kanavan haastattelussa. Teknologiajäteillä on korkeammat tuloskasvun odotukset, alhaisemmat arvostuskertoimet ja suuremmat investointiasteet kuin vuoden 2000 suurimmilla yhtiöillä oli vuosituhannen vaihteessa.

Pienemmätkin S&P 500 -indeksin yhtiöt ovat kuitenkin lyöneet analyytikoiden tulosodotukset. 71 prosenttia kaikista indeksin yhtiöistä on raportoinut loka-joulukuulta konsensusodotuksia paremmasta tuloskehityksestä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös