Markkinakommentit

Historiallinen pörssipäivä järisyttää markkinoita

Monet pörssit ovat vajonneet jo karhu- eli laskumarkkinaan.

Öljyn ainutlaatuisen raju hintaromahdus jää taloushistoriaan. Brent-laadun öljyfutuuri on romahtanut torstaista jo 30 prosenttia. Hintaromahduksen syynä on Saudi-Arabia ilmoitus öljyn hintaleikkauksista. Viimeksi näin raju öljyn hinnan romahdus nähtiin Persianlahden kriisissä vuonna 1991.

Maa suunnittelee merkittävää raakaöljyn tuotannon lisäystä huhtikuussa. Hintaleikkaukset ovat Saudi-Arabian suurimmat 20 vuoteen, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Saudi-Arabian ilmoitus on tulkittu öljyn hintasodan julkistukseksi.

Koronaviruksen leviäminen luo paineita öljyn kysynnän laskulle. Öljyntuottajamaat, Venäjä ja öljyntuottajamaiden järjestö OPEC eivät silti päässeet perjantaina yhteisymmärrykseen öljytuotannon leikkauksista.

Öljyn hintaromahdus yhdessä koronaviruspelkojen kanssa on ravistellut markkinoita laajasti myös osake- korko- ja valuuttamarkkinoilla.

Öljysota ja viruskriisi ovat kiihdyttäneet turvasatamasijoitusten hintoja. USA:n 10-vuoden velkakirjan korko on laskenut jo alle 0,5 prosenttiin. Se on ylivoimaisesti alhaisin korkonoteeraus koskaan kyseisellä velkapaperilla. Vielä lokakuussa 2018 korko oli yli 3,1 prosenttia.

Saksan ja USA:n valtiolainojen ohella kulta on perinteinen turvasatamasijoitus, vaikkei se itsessään tuotakaan mitään. Kultafutuurien hinnat ovat oleet nousussa joulukuusta lähtie. Kolmessa kuukaudessa hinta on noussut 15 prosenttia. Tämän päivän kurssiliike on ollut vaatimatonta.

Osakkeet ovat jatkaneet laskuaan ja öljyn hintaromahdus on tänään vain kiihdyttänyt laskua. Maanantaina noin kello 15.15 osakekurssit tärkeimmissä pörsseissä ovat laskeneet seuraavasti:

Saksan DAX-indeksi                   -7,8%

Britannian FTSE 100                 -7,7%

EuroStoxx 50                              -8,3%

Japanin Nikkei 225                    -5,4%

USA:n pörssit eivät ole vielä auenneet, mutta indeksifutuurit viittaavat siihen, että lasku tulee olemaan yhtä rajua kuin Euroopassa.

Monien pörssien kurssilasku on ylittänyt edellisestä huipusta jo 20 prosenttia, mikä tarkoittaa karhu- eli laskumarkkinaa. Esimerkiksi DAX ja EuroStoxx 50 -indeksit ovat laskeneet jo yli 20 prosenttia edellisestä huipusta.

Rajuja liikkeitä on nähty tänään myös valuuttamarkkinoilla. Esimerkiksi sellaisten öljyntuottajamaiden kuten Meksikon ja Norjan valuuttojen noteeraukset suhteessa dollariin ovat laskeneet rajusti. Samalla esimerkiksi Japanin jenin arvo on noussut suhteessa dollariin, koska sijoittajat kokevat jenin nyt turvasatamasijoitukseksi.

Artikkelia päivitetty 9.3.2020 klo 15.45.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös