Asunnot ja kiinteistöt

Seura: Yli 46 000 suomalaiselle sijoitusasunto on tappiollinen sijoitus

Tuottamattomaan sijoitusasuntoon voi olla useita syitä.

Aikakauslehti Seura selvitti verottajan keräämien tietojen perusteella, kuinka monelle suomalaiselle sijoitusasunto oli tappiollinen eli kulut olivat suuremmat kuin tulot.

Verottaja on vuoden 2018 henkilöverotuksessa on ensimmäistä kertaa eritellyt vuokratappioiden jakautuminen osakehuoneistoihin, kiinteistöihin ja muuhun omaisuuteen.

Seuran selvitys paljastaa, että vuonna 2018 osakehuoneiston vuokraus aiheutti enemmän kuluja kuin tuloja yli 46 000:llevuokranantajalle. Vuokratappioista valtaosa, 109 miljoonaa euroa, tulee osakehuoneistoista.

Seuran mukaan vuokratuloa sai osakehuoneistoista noin 280 000 verovelvollista, jolloin tappiota tehneiden määrä suhteessa tuloja saaneisiin oli peräti 16 prosenttia. Keskimääräinen tappio sijoitusasunnosta oli 2 400 euroa.

Tappiollisiin asuntosijoituksiin voi olla useita syitä. Osa sijoitusasunnon omistajista pitää asuntoa tyhjillään, jos asunto toimii esimerkiksi kakkosasuntona. Asunnon omistaja saattaa myös pelätä asunnon kunnon heikentymistä ja siksi välttää vuokralaisia. Lisäksi asuntoja saatetaan käyttää keikkavuokraukseen.

Muita syitä tappiollisiin vuokra-asuntoihin saattavat olla kalliit remontit, taloyhtiölainojen takaisinmaksut tai heikko vuokra-asuntojen kysyntä muuttotappiopaikkakunnilla.

1 kommentti
  • Heikki Parviainen sanoo:

    Eikös tässä ole suurena selittäjänä taloyhtiölainat, joiden lyhennykset saa vähentää verotuksessa? Vaikka verottajan kannalta sijoitus tuottaa tappiota, niin sijoittajan kannalta sijoitus on kuitenkin voitollinen, kun vuokralainen maksaa taloyhtiölainaa kun vuokranantaja vain hieman avittaa vuokralaista.

  • Ylös
    >