Yritysuutiset

Sijoittajien usko Baswaren kasvutarinaan palautumassa

Osake on noussut rajusti viime viikkoina. Odotettua parempi tammi-maaliskuun tulosraportti lisää sijoittajien uskoa yhtiöön.

Taloushallinnon ohjelmistoratkaisuja tarjoavan Baswaren osakekurssi laski rajusti koronakriisin puhjettua, ja alhaisimmillaan osake kävi 16 eurossa. Sen jälkeen osake on elpynyt voimakkaasti, yli 46 prosenttia.

Tukea osakkeen virkoamiselle antoi tänään julkistettu Baswaren tammi-maaliskuun tulosraportti. Yhtiön liikevaihto kasvoi 6,5 prosenttia 38 miljoonaan euroon euroon ja orgaaninen kasvu ilman valuuttakurssien vaikutusta oli 6,6 prosenttia. Cloud liiketoiminnan liikevaihto kasvoi 14,4 prosenttia 27,7 miljoonaan euroon ja orgaaninen kasvu ilman valuuttakurssien vaikutusta oli 14,2 prosenttia.

Odotettua parempi tuloskehitys oli nähtävissä jo viime vuoden viimeisellä neljänneksellä, jolloin yhtiön tappio jäi odotettua alhaisemmaksi.

Viime vuoden ensimmäisen neljänneksen 7,8 miljoonan tappio kääntyi nyt niukasti plussalle 0,1 miljoonaa euroa. Tuloskäänne oli odotettua reippaampi, sillä analyytikkojen konsensusennuste odotti tappion pienentyneen 1,7 miljoonaan euroon.

Koronakriisin aiheuttama epävarmuus näkyy Baswaressakin, ja yhtiö päivitti vuoden 2020 ohjeistuksen vastaamaan pandemian arvioitua vaikutusta.

Nykyinen talousnäkymä Baswaren päämarkkinoilla sisältää merkittäviä epävarmuustekijöitä koronapandemian takia. Basware olettaa, että toisella ja kolmannella vuosineljänneksellä pandemia vaikuttaa negatiivisesti globaaliin liiketoimintaan ja että viimeisellä vuosineljänneksellä liiketoiminta palaa asteittain lähemmäs normaaleja olosuhteita. Liikevaihdon ohjeistus annetaan, kun pandemian vaikutuksia pystytään arvioimaan tarkemmin.

Baswaren liiketoiminnan kulut skaalautuvat ja pitävät sisällään muuttuvia kulueriä, joita se pystyy jossain määrin vähentämään kannattavuuden ylläpitämiseksi. Liiketuloksen yhtiö odottaa olevan positiivinen vuonna 2020.

Aiemmin helmikuun alussa Basware odotti, että liikevaihto kasvaa suunnilleen samalla vauhdilla kuin vuonna 2019 orgaanisesti ja ilman valuuttakurssien vaikutusta.

Baswaren toimitusjohtaja Klaus Andersen kertoo, että konsultointipalveluiden vahva kehitys jatkui ja liikevaihdon kasvu oli 19 prosenttia. Kokonaisliikevaihto kasvoi erityisesti Amerikoissa ja Keski-Euroopassa.

Epävarmuus markkinoilla vaikutti Andersenin mukaan kuitenkin negatiivisesti ensimmäisen vuosineljänneksen cloud-tilauskertymään, joka oli 3,6 miljoonaa euroa.

”Suurin osa Baswaren liiketoiminnasta on luonteeltaan toistuvaa. Koska laskut tyypillisesti liittyvät useampi viikko aikaisemmin tehtyihin ostotoimeksiantoihin, Basware Network -liiketoimintaverkoston volyymeissa ei näkynyt mainittavaa muutosta ennen maaliskuun kahta viimeistä viikkoa”, Andersen kertoo.

Kuten aina makrotalouden epävarmuutta lisäävissä tilanteissa, Baswaren asiakkaat lykkäävät projektejaan, mikä vaikuttaa Baswaren liiketoimintaan kuluvana vuonna.

”Arvioimme, että toisella ja kolmannella vuosineljänneksellä nähdään selkeä vaikutus ja että viimeisellä vuosineljänneksellä liiketoiminta palaa asteittain lähemmäs normaaleja olosuhteita. Liikevaihdon ohjeistus annetaan, kun Covid-19 pandemian vaikutuksia pystytään arvioimaan tarkemmin. Samanaikaisesti positiivista liiketulosta tuetaan liiketoimintamallin skaalautuvuuden ja kulutoimenpiteiden kautta.”

Maaliskuun alkupuolella Basware teki asianmukaisesti välittömiä toimenpiteitä olennaisiin kulueriin, ja kustannussäästöt tulevat näkymään tulevien vuosineljännesten aikana.

Sijoittajat palkitsivat Baswaren tulospetrauksen lähes viiden prosentin kurssinousulla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös