Asunnot ja kiinteistöt

Koronakriisi ei ole vielä vaikeuttanut vuokrien maksuja

Kyselyn perusteella asuntojen vuokranmaksussa ei vielä huhtikuussa ole ilmennyt suurempia ongelmia koronakriisin takia.

Moni pk-yritys ei selviä tällä hetkellä koronakriisin vuoksi vuokristaan ja uhkaa ajautua tämän vuoksi konkurssiin, varoitti Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen maaliskuun lopulla. Vuokrat ovat monelle kaupan, ravintola-alan ja muiden palvelualojen yritysten keskeinen kustannuserä.

Koronakriisillä on laaja-alaisia vaikutuksia Suomen talouskehitykseen, josta asuntomarkkinatkin saavat osansa. Suomen Vuokranantajien yhteiskuntajohtaja Tuomas Viljamaa kertoi maaliskuussa, että kriisistä ei ole välittömiä vaikutuksia asuntomarkkinoille, mutta kriisin pitkittyessä vaikutukset osuvat luonnollisesti kaikille talouden osa-alueille.

Nyt vuokramarkkinoiden tilanteesta on saatu tuoretta tietoa.

Noin 81 prosenttia kyselyyn vastanneista yksityisistä vuokranantajista vastaa, että huhtikuun vuokra on maksettu vuokrasopimuksen mukaisesti. Vastanneista 11 prosenttia on tehnyt vuokralaisen kanssa maksusuunnitelman koronavirusepidemiasta johtuen.

”On luonnollista, että kriisin keskellä ihmisten kulutus keskittyy asumiseen, ruokaan, lääkkeisiin ja muihin perustarpeisiin. Jonkin verran haasteita vuokranmaksussa jo kuitenkin on ilmennyt. Vuokralaisen on aina hyvä olla yhteydessä vuokranantajaan hyvissä ajoin, jos haasteita tulee”,  Tuomas Viljamaa korostaa. 

Noin joka viides vuokranantaja on ollut kyselyn mukaan yhteydessä vuokralaiseen poikkeustilanteen vuoksi.  

”Sosiaaliturva auttaa esimerkiksi lomautustilanteessa. Jos vaikeuksia maksaa vuokra silti ilmenee, on maksusuunnitelman teko on aina parempi kuin esimerkiksi pikavippikierteeseen joutuminen”, Viljamaa näkee. 

Noin 11 prosenttia vastanneista on tehnyt maksusuunnitelman vuokralaisen kanssa.  

Vuokranantajan oma tilanne vaikuttaa mahdollisuuksiin joustaa vuokranmaksussa 

Joka kuudes vuokranantaja kertoo, ettei ole mahdollista joustaa vuokrassa. 

”On hyvä ymmärtää, että yksityinen vuokranantaja on tyypillisesti tavallinen palkansaaja, joka on itsekin mahdollisesti joutunut lomautetuksi kriisin vuoksi. Sellaisessa tilanteessa mahdollisuudet joustaa ovat rajalliset. Pääsääntöisesti yksityiset vuokranantajat hakevat ratkaisuja ongelmiin tilanteessa kuin tilanteessa”, huomauttaa Viljamaa. 

Yksityiset vuokranantajat ovat laittaneet vuokrankorotukset jäihin kriisin vuoksi ja noin 8 prosenttia vastanneista on joutunut alentamaan vuokraa. 

”Vastanneista yksityisistä vuokranantajista lähes 80 prosenttia ei aio tehdä sopimuksen mukaisia korotuksia kriisin aikana. Tämä on tärkeä tapa kantaa  yhteiskuntavastuuta. Vastaukset kertovat, että hyvistä vuokralaisista ja hyvästä vuokrasuhteesta halutaan pitää kiinni. Vuokrasopimuksia on kuitenkin lähtökohtaisesti syytä kunnioittaa”, Viljamaa näkee. 

Asuntojen hintojen lasku ei pelota yksityisiä vuokranantajia 

Kyselyyn vastanneista vuokranantajista yli 98 prosenttia ei aio myydä sijoitusasuntoaan koronavirusepidemian vuoksi ja puolet vastanneista ei koe koronaviruksesta johtuvan hintojen laskun vaikuttavan mitenkään heidän toimintaansa. 

”Noin 10 prosenttia vastaajista kuitenkin näkee, että jos vuokranmaksu katkeaa pidemmäksi aikaa, saattaa edessä olla myös asunnon myynti. Yli kolmannes kuitenkin harkitsisi jopa uuden sijoitusasunnon hankintaa, mikäli asuntojen hinnat laskisivat. Kyselyn perusteella ei kriisillä ole dramaattisia vaikutuksia yksityisten vuokranantajien toimintaan isossa kuvassa, jos kriisi saadaan loppukesään mennessä taltutettua”, Viljamaa analysoi. 

Pitkittyessään ongelmat vuokranmaksussa vaikeuttavat nopeasti vuokranantajien tilannetta, sillä sijoitusasunnon kulut juoksevat normaaliin tapaan.  

“Taloyhtiöiden vastikkeet erääntyvät tavalliseen tapaan”, Viljamaa muistuttaa.  

Muutoin taloyhtiömaailmassa koronakriisi on vaikuttanut erityisesti yhtiökokousten järjestämiseen. Taloyhtiöiden yhtiökokouksia on siirretty eteenpäin, mutta etäkokouksiakin järjestetään. 

”Näyttää siltä, että koronavirus pakottaa digiloikkaan myös taloyhtiömaailmassa. Aika monessa taloyhtiössä järjestetään yhtiökokouksia myös etäyhteyksin. Tarpeellisten korjausten lykkääminen saattaa olla haitallista monessa taloyhtiössä ja se olisi työllisyydenkin kannalta harmillista, koska rakentaminen kriisin myötä oletettavasti vähenee. Olisi hienoa, että taloyhtiöt pystyisivät päättämään tarpeellisista korjauksista etäyhteyksiä käyttäen, jos se on mahdollista”, kannustaa Viljamaa. 

Kommentoi
Ylös
>