Oma talous

Koronavirus vaikeuttanut joka neljännen suomalaisen asumismenoista selviytymistä

Nordean asumiskyselyn mukaan koronavirus on laittanut suomalaiset varautumaan tai reagoimaan taloudellisen tilanteen muutokseen.

Suomalaiset ovat varautuneet koronaviruksen aiheuttamaan taloudelliseen tilanteeseen. Asia ilmenee Nordean tänään julkistamasta asumiskyselystä.

Kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset ovat varautuneet taloudellisen tilanteen muutokseen jo aiemmin tehdyllä säästämisellä sekä tinkimällä nyt jokapäiväisistä menoista. Kaikkiaan vastanneista 40 prosenttia kertoi varautuneensa taloudellisesti vaikeampiin aikoihin ennakkoon tehdyllä säästämisellä tai rajoittamalla omia menoa.

Tämän lisäksi vastaajat ovat myös hakeneet pankista asuntolainan lyhennysvapaata. Tutkimuksen mukaan asuntolainan lyhennysvapaata oli hakenut kuusi prosenttia vastaajista. Kaikkiaan kolme neljästä suomalaisesta ilmoitti suoriutuvansa asumismenoistaan koronakriisistä huolimatta entiseen tapaan.

Lähes puolet suomalaisista ilmoitti myös, että koronavirus on vaikuttanut heidän taloudelliseen tilanteeseensa jollakin tavalla. Kaikista eniten tilanteesta on kärsinyt 25-34-vuotiaat vastaajat, lapsiperheelliset sekä vuokralla asuvat.

Omaan asuntoon uskotaan yhä

Suomalaisten suurin säästökohde on tavallisesti ollut oma asunto, eikä usko omistusasumiseen ole heikkenemässä koronan aikanakaan. Tutkimukseen vastanneista omistusasujista 56 prosenttia arvioi asuntonsa arvon säilyvän vähintäänkin ennallaan. Vain joka viides vastaaja uskoi asuntonsa arvon laskevan.

Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala uskoo, että kriisin kestolla on merkittävä vaikutus asuntomarkkinoihin ja asuntojen hintoihin pidemmällä tähtäimellä. Pajala muistuttaa myös miten tällaiset kriisit muistuttavat taloudellisen tilanteen muutokseen varautumisesta sekä omien säästöjen hajauttamisesta.

Etätyöt eivät vaikuta kaupungistumisen trendiin

Koronavirus on laittanut monet suomalaiset työskentelemään omasta kodista käsin. Etätyön mahdollisella lisääntymisellä ei tutkimuksen mukaan kuitenkaan näyttäisi olevan vaikutusta suomalaisten muuttohalukkuuteen.

Vain kaksi prosenttia suomalaisista ilmoitti, että mikäli etätyö koronan seurauksena lisääntyy, se voi vaikuttaa suunnitelmiin muuttaa toiselle paikkakunnalle.

Etätöitä tehneet vastaajat kertoivat kodin tyypillisimpien etätyöpaikkojen olevan olohuone, työhuone, makuuhuone ja keittiö. Kaikkiaan 16 prosenttia vastaajista on tehnyt etätöitään olohuoneesta käsin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös