Kumppaniblogit

Pörssiyritysten vuodesta 2020 tulee heikko

Liikevaihto ja kannattavuus romahtavat erityisesti toisella vuosineljänneksellä.

Talousmentorin, Piksun ja Sergion yhteistyönä tuotettiin valittuja Helsingin pörssin yhtiöitä koskevia tulosennusteita. Konsensusennusteet laskettiin tälläkertaa 75 Helsingin pörssin yritykselle. Listalta puuttuu lähinnä pieniä yrityksiä.

Liikevaihto vuonna 2020

Listalla olevien yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli vuonna 2019 noin 181mrd€. Samojen yritysten liikevaihdon konsensusennusteiden summa vuodelle 2020 on 163mrd€. Pudotusta koronakriisin, eristystoimien ja orastavien muiden ongelmien ansiosta siis noin 10%. Konsensusennusteiden liikevaihdon summa vuodelle 2021 on 177mrd€, joten näiden lukujen valossa ensivuosikaan ei tule vielä yltämään viimevuoden tasolle.

Kannattavuus vuonna 2020

Vastaavalla tavalla laskettuna liikevoitto oli vuonna 2019 yhteensä noin 18mrd€. Samojen yritysten liikevoiton konsensusennusteiden summa vuodelle 2020 on 15mrd€. Pudotusta koronakriisin, eritystoimien ja orastavien liiketoiminnan ongelmien ansiosta valtaisat 17%. Näiden ennusteiden mukaan yritysten kulut eivät jousta tulojen pudotusta vastaavasti. Konsensusennusteiden liikevoiton summa vuonna 2021 palautuu lähes viimevuoden tasolle, joten kannattavuuden osalta ensi vuodesta näyttää tulevan kohtalaisen hyvä.

Vuosineljänneksittäinen liikevaihto

Piksun Analyysit osion tiedot perustuvat neljännesvuositasoisiin toteutumiin ja ennusteisiin. Niiden mukaan liikevaihtosumma romahtaa merkittävästi jo nyt, kun verrataan jo raportoitua vuosineljännestä 4q19 ja alkavalla tuloskaudella raportoitavaa vuosineljännestä 1q20. Tosin noin puolet tästä romahduksesta näyttää olevan normaalia vuositason kausivaihtelua. Koronakriisi ehti vaikuttaa 1q20 tuloksiin lähinnä vain maaliskuun osalta eli mahdollisesti noin kolmasosalla koko voimastaan. Näiden ennusteiden mukaan 2q20 tulee olemaan ”pohjanoteeraus”. Normaali kausivaihtelu eli joulukauppa ja vuodelle budjetoitujen rahojen ”polttaminen” yhdessä samaan aikaan tapahtuvan koronakriisin hälvenemisen kanssa näyttävät siivittävän vuosineljänneksen 4q20 kelvolliseksi.

Liikevoitto vuosineljänneksittäin

Koronakuoppa ilmenee vuosineljänneksittäisessä kannattavuuden kehityksessä vielä rajummin kuin liikevaihdossa.

Yllälistattujen pörssiyritysten yhteenlaskettu nettovoitto lienee 2q20 ajalta siis vain niukasti positiivinen. Vapaa kassavirta tullee olemaan negatiivinen eli 2q20 aikana pörssiyritykset näyttävät ”hävittävän” omistajiensa varoja.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös