Makrotalous

Analyytikko: Tulevat viikot ovat USA:n taloushistorian kriittisimmät

Vuosien 1987 ja 2008 kriiseistä hyötynyt kokenut varainhoitaja ei usko talouden nopeaan toipumiseen.

Vuosien 1987 ja 2008 kriiseistä hyötynyt kokenut varainhoitaja ei usko talouden nopeaan toipumiseen.

Alan B. Lancz on tunnettu varainhoitaja ja sijoitustutkimusyhtiön tutkimuspäällikkö. Viime viikolla hän kertoi näkemyksensä Yhdysvaltojen talous- ja markkinatilanteesta.

”Kunhan markkinat alkavat toipua kerääntyneistä tappioista ja maaliskuun koronapelon aiheuttamista osakemyynneistä, ollaan ratkaisevassa käännepisteessä”, kirjoitti Lancz viikko sitten julkaistussa tiedotteessaan.

Lanczin mukaan seuraavat 45 päivää voivat hyvinkin olla koko Yhdysvaltain taloushistorian merkittävimmät.

”Laskusuhdanteita tulee keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa, mutta nyt edessämme on jotain aivan muuta.”

Viime keskiviikkona Johns Hopkins University raportoi, että Yhdysvalloissa yli kaksi miljoonaa ihmistä on sairastunut koronaan ja kuolonuhreja on 137 000. Lukemat ovat selvästi korkeammat kuin esimerkiksi Worldometer-sivuston tämän hetken tiedot.

Monet yritykset ovat pakotettuja sulkemaan ovensa hengenvaarallisen taudin leviämisen ehkäisemiseksi. Kuuluisan sijoittajan, Sir John Templetonin, oppeja seuraavan Lanczin mukaan olennaista maan markkinoiden elpymisen kannalta ovat oikeinajoitetut toimenpiteet, joilla talous herätetään COVID-19-horroksesta.

Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Steven Mnuchin kertoi sunnuntaina, että Yhdysvaltojen taloudelta kestää vain joitakin kuukausia toipua koronaviruspandemian seurauksista. Mnuchinin mukaan talouden avaamista seuraa nopea kasvupyrähdys.

Lancz ei ole yhtä optimistinen.

Oikeista toimenpiteistä huolimatta legendaarisen ohiolaisen sijoitusneuvontayhtiön perustaja uskoo niin sanottuun U:n muotoiseen kehitykseen, jossa yritysten ja kuluttajien aktiivisuuden palautuminen entiselleen on pitkä ja hidas prosessi.

”Vaikka toimisimme oikein, elpyminen vie aikaa ja toteutuu parhaassakin tapauksessa U:n muodossa. Paljon puhuttu V:n muotoinen kehitys ei enää sovi yhtälöön koronakriisin ennennäkemättömien haittavaikutusten vuoksi”, sanoo Lancz torjuen toiveet nopeasta toipumisesta.

Talousasiantuntijan kommentit tulivat julkisuuteen samaan aikaan kun presidentti Donald Trump korosti haluaan saada talous jälleen pyörimään ja kiinnitti huomion koronan raportoiduista haittavaikutuksista pieniin ja suuriin yrityksiin.

Suhdanneindeksit ovat kertoneet karulla tavalla talouden syöksystä. Viime keskiviikkona New Yorkin osavaltion Empire State -indeksi tippui maaliskuun -21,5 -lukemista ennätysalas -78,2 pisteeseen. Conference Boardin ennakoiva suhdanneindeksi romahti puolestaan maaliskuussa enemmän kuin koskaan aiemmin.

Yhdysvaltojen teollisuustuotanto supistui maaliskuussa 5,4 prosenttia tehden suurimman pudotuksen sitten vuoden 1946. Maaliskuun vähittäismyynti koki 8,7 prosentin sukelluksen.

Huhtikuussa Yhdysvaltain kodinrakentajien luottamusindeksi oli alimmillaan sitten vuoden 2012 ja muutos kuukausitasolla oli suurin indeksin 30-vuotisessa historiassa. Vanhojen asuntojen myynti tippui 8,5 prosenttia vuodentakaisesta 5,27 miljoonaan kappaleeseen.

Viime viikolla presidentti Trump korosti voimakkaasti haluaan avata maa toukokuun alussa.

Wall Street Journal -lehden mukaan talousjohtajat sen sijaan ovat kehottaneet presidenttiä lisäämään koronaviruksen uudesta kannasta johtuvien sairauden testaamista ennen talouden elvyttämistä.

Asiantuntijat uskovat, että niin kauan kuin rokotetta tai tautiin tehoavaa hoitoa ei ole tarjolla, liiketoiminnan käynnistäminen ilman asianmukaista testaamista voisi johtaa taudin lisääntymiseen.

Lancz uskoo vakaasti toisinajatteluun: hän näkee mahdollisuuden siinä, missä muut pelkäävät pahinta. Vuonna 2007 Lancz neuvoi asiakkaitaan myymään ennen markkinoiden taantumista ja 1987 hän vältti Dow-indeksin 22 prosentin päiväromahduksen tuhot.

Tällä kertaa, kohdatessaan urallaan ennennäkemättömän kriisin, Lancz kannustaa sijoittajia varovaisuuteen.

”Valitettavasti tämänkertaisessa kriisissä on mukana kaikkien kolmen edellisen markkinakriisin elementit”, hän kirjoittaa. ”Kohtaamamme pandemia ei uhkaa pelkästään amerikkalaista elämäntyyliä, vaan myös asemaamme maailman johtavien maiden joukossa.”

Lähde: MarketWatch

Kommentoi
Ylös
>