Yrittäjyys

Kauppalehti: Hyvinvointiteknologiayritys lupasi sijoittajille paljon, mutta päätyi konkurssiin

Joukkorahoituksella sijoittajilta pääomia hakenut Halax Oy on hakeutunut konkurssiin.

Hygieenisiä wc-istuimia Halax Oy haki itsensä konkurssiin huhtikuun lopussa, kertoo Kauppalehti. Yhtiö oli erikoistunut poistamaan hajut saniteettitiloista wc-pytyn ja ilmastoinnin avulla.

Yhtiö markkinoi kesällä 2017 joukkorahoituskierrosta, jolla se haki lisärahoitusta kansainvälistymiseen. Halaxin suunnitelmana oli hakeutua Helsingin pörssin First North -listalle.

Kauppalehti kertoo, että Privanetin Around-alustan kautta järjestetyssä osakeannissa Halaxin arvoksi määriteltiin 7,0 miljoonaa euroa. Sijoituksia yhtiö sai Privanetin kautta lähes miljoona euroa.

Kauppalehden mukaan Halaxin suurin omistaja oli kokoomuksen kansanedustajana vuosina 2007-2019 toiminut kappaneuvos Eero Lehti. Lehti oli Halaxin hallituksessa vielä maaliskuussa 2020, mutta hän jätti hallituspaikan ennen konkurssia. Lehti omistaa yhtiöstä yli 30 prosenttia.

Kauppalehden mukaan Halaxin joukkorahoituskierroksen sijoittajamateriaalissa kerrottiin, että yhtiön omistajaksi oli mahdollista päästä ”suhteellisen edullisesti” ennen kansainvälistä kasvua. Halaxin tekniikka mullistaa terveysanalysoinnin, sijoittamateriaalissa todettiin.

Yhtiö kertoi lehdistötiedotteessaan maaliskuussa 2018 kehittäneensä ensimmäisenä maailmassa tekoälypohjaisen menetelmän, jolla on mahdollisuus ennakoida ja estää diabeteksen puhkeaminen.

Menetelmä perustui yhtiön mukaan uudentyyppiseen sensorijärjestelmään, joka analysoi suolistokaasuja automaattisesti. Järjestelmä yhdistetään yrityksen kehittämään hygieeniseen WC-istuimeen, jonka kaasun poistoputkeen on asennettu pieni, kompakti mittausasema. Näytteenotto sujuu vaivattomasti tavallisen wc-käynnin yhteydessä ja tuloksia voidaan jatkossa tarkastella esimerkiksi kännykkäsovelluksen kautta.

Tutkimustyön taustalla oli Halaxin mukaan kattava joukko teknologian, fysiikan ja lääketieteen sekä ravitsemusalan ja biokemian asiantuntijoita Cernin tutkimuslaitoksesta Sveitsistä, Savonia-ammattikorkeakoulusta ja Itä-Suomen yliopistosta.

Halax kertoi, että sen ratkaisussa suolistokaasuja analysoimalla voidaan saada tieto käyttäjän riskistä sairastua diabetekseen jo ennen sen puhkeamista ja ryhtyä ajoissa estäviin toimenpiteisiin. Tällä tavoin on mahdollista saavuttaa säästöjä terveydenhuollossa ja vähentää sairauden aiheuttamia inhimillisiä kärsimyksiä.

Yhtiön vuoden 2017 liikevaihto oli 101 tuhatta euroa ja tilikauden tulos yli 0,5 miljoonaa euroa miinuksella. Kauppalehden mukaan viime vuonna liikevaihtoa syntyi enää 8100 euroa ja käyttökate oli 210 tuhatta euroa miinuksella.

Korjaus: Halaxin vuoden 2017 liikevaihdosta oli ilmoitettu virheellinen tieto. Korjattu 11.5. klo 14.50.

Kommentoi
Ylös
>