Kasvuosakkeet

Onko tulosennätyksen takonut Kesko jo liian kallis?

Kesko on hyvässä tulosvireessä, mutta osakkeen arvostuskertoimet ovat korkeat.

Kesko julkisti ensimmäisen vuosineljänneksen tulosraportin huhtikuun lopussa. Kauppaketjun ensimmäinen vuosineljänneksen vertailukelpoinen liiketulos oli kaikkien aikojen paras poikkeustilanteesta huolimatta. Liikevaihto kasvoi katsauskaudella 5,8 prosenttia ja oli 2,54 miljardia euroa. Vertailukelpoinen liikevoitto oli 65 miljoonaa euroa ja se kasvoi 7,6 miljoonaa euroa viime vuodesta.

Tulos ylitti hieman analyytikoiden odotukset. Konsensusennuste tammi-maaliskuun vertailukelpoiselle liikevoitolle oli 64,1 miljoonaa euroa.

“Vuosineljänneksen alkupuolella Keskon myynti oli vahvaa kaikilla toimialoilla”, kertoi Keskon pääjohtaja Mikko Helander.

Päivittäistavarakaupassa Keskon liikevaihto kasvoi 4,6 prosenttia ja vertailukelpoinen liikevoitto nousi 60,4 miljoonaan euroon. Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa kasvu jatkui sekä rautakaupassa että Onnisen teknisessä tukkukaupassa, liikevaihto kasvoi 6,8 prosenttia ja vertailukelpoinen liikevoitto nousi 9,3 miljoonaan euroon. Autokaupassa liikevaihto kasvoi 11,0 prosenttia yritysostojen myötä, mutta laski vertailukelpoisesti 4,6 prosenttia. Autokaupan vertailukelpoinen liikevoitto laski 6,1 miljoonaan euroon.

Keskon verkkokauppa kasvoi viikkotasolla korkeimmillaan jopa 800 prosenttia.

”Ruoan verkkokaupassa olemme pystyneet nopeasti kasvattamaan kapasiteettia, ja K-ruoka.fi:stä on tullut Suomen suurin ruoan verkkokauppa”, Helander totesi.

Osakesplit tuo reippaasti uusia osakkeita

Keskon yhtiökokous päätti maksuttomasta osakeannista eli osakesplitistä osakkeenomistajille, jonka tavoitteena on osakkeen likviditeetin parantaminen.

Annissa annetaan maksutta uusia osakkeita omistuksen mukaisessa suhteessa siten, että kutakin A-osaketta kohti annetaan kolme uutta A-osaketta ja kutakin B-osaketta kohti annetaan kolme uutta B-osaketta. Osakkeet annetaan osakkeenomistajille, jotka ovat osakeannin täsmäytyspäivänä 30.4.2020 merkitty osakasluetteloon.

Keskon osakemäärä kokonaisuudessaan on nyt noin 400 miljoonaa, joista A-osakkeita lähes 127 miljoonaa ja B-osakkeita noin 273 miljoonaa.

Osakeanti luonnollisesti laimentaa yksittäisen osakkeen arvoa.

Evli kertoo aamukatsauksessaan, ettei se ole tehnyt muutoksia ennusteisiimme viimeisimmän raportin jälkeen. Evli odottaa Keskon tämän vuoden liikevaihdon olevan 10,8 miljardia euroa ja vertailukelpoisen liikevoiton 430 miljoonaa euroa.

Evlin odotus on linjassa sen kanssa mitä Kesko itse kertoi odottavansa liikevoiton kehityksestä. Kesko odottaa vertailukelpoisen liikevoiton olevan tänä vuonna 400-450 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna oli 462 miljoonaa euroa.

Keskon arvostuskertoimet ovat korkeat

Keskon markkina-arvo on elpynyt koronakriisin syvimmän pohjan jälkeen rajusti. A-osake kävi maaliskuun 23.päivänä vain hieman yli 10 eurossa. Nyt osake noteerataan jo lähes 14,2 euroon. Osake on siis kivunnut alla kahdessa kuukaudessa 37 prosenttia.

Keskon osakkeen arvostuskertoimet ovat korkeat. Kuluvalle vuodelle Evli odottaa Keskon viime vuoden 0,74 euron osakekohtaisen tuloksen laskevan 0,64 euroon. Tuolla ennusteella kauppaketjun P/E-kerroin on 22,8x.

Evlin 5.5. päivittämän yhtiöraportin mukaan Keskon EV/Ebit-kerroin tälle vuodelle on 20,5x ja ensi vuodelle 17,5x. Noilla arvostuskertoimilla osake on peräti 40-50 prosenttia korkeampi kuin verrokkiryhmänsä muiden yhtiöiden arvostuskertoimet.

Samoilla linjoilla on myös Inderes, jonka analyytikko Olli Vilppo pitää Keskon osaketta kalliina.

”Päivitetyillä ennusteillamme yhtiön arvostuskertoimet (P/E 2020e 24x ja 2021e 22x) ovat absoluuttisesti korkeita kurssinousun jälkeen. Matala korkotaso sekä johdon vakuuttavat historialliset näytöt antavat yhtiön arvostukselle tukea, ja olemme valmiita edelleen hyväksymään defensiiviselle yhtiölle selvästi keskimääräistä matalamman tuottovaatimuksen. Näemme kuitenkin selvän riskin, että turvallinen 4 %:n osinkotuotto hautautuu laskevien arvostuskertoimien alle seuraavan 12 kuukauden säteellä, mikä ei puolla nykykurssilla enää lisäostoja osakkeessa”, Vilppo kertoo artikkelissaan.

Evli päivitti Keskon osakkeen tavoitehinnan maksuttoman osakeannin jälkeen 12,75 euroon, kun tavoitehinta ennen osakeantia oli 51 euroa. Evlin suositus osakkeelle on edelleen myy.

Inderesin tavoitehinta Keskon osakkeelle osakesplitin jälkeen on 14 euroa ja ennen osakesplitiä 56 euroa. Suositus on vähennä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös