Markkinakommentit

Sijoitusstrategi: Koronakriisin toinen aalto pelottaa niin sijoittajia kuin poliitikkojakin

Yhdysvalloissa ajetaan jälleen uutta massiivista elvytyspakettia.

Maanantaina osakemarkkinat olivat rajussa nousussa. USA:n S&P 500 pomppasi peräti 3,15 prosenttia ja Nasdaq 2,4 prosenttia. Helsingin pörssi nousi vieläkin rajummin, peräti 4,7 prosenttia.

Nousua siivitti ennen kaikkea biolääkeyhtiö Modernan ilmoitus koronarokotteen ensimmäisen vaiheen kliinisten testien onnistumisesta. Yhtiö kertoi testanneensa kehittämäänsä rokotetta 45 koehenkilölle, jotka olivat kehittäneet vasta-aineita virukselle rokotteen ansiosta.

Useat yritykset kehittävät nyt koronarokotetta, mutta Moderna ehti ensimmäisenä julkaista tuloksia ihmiskokeista. Yhtiö uskoo saavansa rokotteen markkinoille ensi vuoden alussa.

Markkinoille oli mannaa myös USA:n keskuspankin pääjohtaja Jerome Powellin kommentit. hänen mukaansa Yhdysvallat voi välttää talouslaman. Lisäksi Powell muistutti, että keskuspankilla on rajattomasti mahdollisuuksia elvyttää taloutta lainaohjelmien avulla.

Markkinat odottavat nyt kuumeisesti toimivaa rokotetta, sillä taloudet eri puolilla maailmaa ovat ajautuneet syviin vaikeuksiin koronapandemian rajoitusten vuoksi. Talouden rajoitteita ollaan vähitellen purkamassa ja talouden pohjakosketus on todennäköisesti jo saavutettu, arvioi Nordean sijoitusstrategi Hertta Alava.

Riskinä on kuitenkin, että koronaepidemia kiihtyy pian uudestaan ja rajoitustoimenpiteitä jälleen lisätään, Alava toteaa. Pelkona on siis pandemian toinen aalto.

”Markkinoilla onkin viime päivinä alettu pelätä jo epidemian toista aaltoa rajoitustoimien purkamisen seurauksena. Osa epidemiologeista on sitä mieltä, että tautia ei saada millään tukahdutettua, vaan tarvitaan joko rokote tai laumasuoja sairastumista seuraavan immuniteetinkautta”, Alava toteaa.

Powellin mukaan koronakriisi voi aiheuttaa Yhdysvaltain taloudelle 20–30 prosentin romahduksen toisella vuosineljänneksellä. Hän myös odottaa työttömyyden Yhdysvaltojen nousevan pahimmillaan 20–25 prosenttiin, mikä on korkein taso sitten 1930-luvun laman.

Yhdysvaltain vähittäismyynti sakkasi pahasti huhtikuussa koronakaranteenien aiheuttaman kysynnän laskun vuoksi.

Vähittäismyynti laski Yhdysvaltain kauppaministeriön tilaston mukaan huhtikuussa 16,4 prosenttia verrattuna maaliskuun lukuihin ja 17,2 prosenttia, kun vähittäismyyntiluvuista vähennettiin autojen myyntiluvut. Toteutuneet vähittäismyyntiluvut laskivat odotuksia enemmän, sillä ekonomistit odottivat keskimäärin 8,3 prosentin laskua.

Toisen aallon mahdollisuus pelottaa myös politiikkoja.

Yhdysvaltojen senaatissa Demokraatit vaativat jälleen uutta elvytyspakettia. Tämä 3000 miljardin dollarin elvytyspaketti vastaa kooltaan peräti 15 prosenttia maan bruttokansantuotteesta, Alava muistuttaa. Uusi elvytyspaketti tulisi aiemmin hyväksyttyjen 2200 miljardin ja 484 miljardin dollarin elvytyspakettien lisäksi, jotka nekin rahoitetaan velalla.

Vertaile säästötilit ja löydä markkinoiden paras korko!

  • Laske hetkessä säästösi laskurin avulla ja siirry tuotteiden vertailuun
  • Helppo ja nopea vertailu, löydät tarvitsemasi jo minuutissa

Lue lisää VertaaEnsin.fi-sivuilta

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös