Markkinakommentit

Pelko koronakriisin toisesta aallosta iski osakemarkkinoille

Koronatartunnat ovat lähteneet uudelleen nousuun Yhdysvalloissa.

Kurssit rojahtivat eilen rajusti maailman päämarkkinoilla. Esimerkiksi Yhdysvaltojen Dow-osakeindeksi laski 7,0 prosenttia, mikä oli rajuin päiväpudotus sitten koronakriisin pahimman vaiheen maaliskuussa. Päivälasku oli kaikkien aikojen neljänneksi rajuin.

S&P 500 -indeksi laski 5,9 prosenttia, Nasdaq 5,0 prosenttia ja Saksan DAX-indeksi 4,5 prosenttia.

”Osakemarkkinoilla on odotettu korjausliikettä sen jälkeen, kun osakkeet olivat kivunneet yli 40 prosenttia maaliskuun pohjilta. Osakemarkkinat olivat hinnoitelleet näkemyksemme mukaan ylioptimistista talousnäkemystä”, arvioi LPL Financial -yhtiön osakestrategi Jeff Buchbinder Yahoo Finance -sivustolle.

Vaikka raju kurssilasku saattoi johtua osittain korjausliikkeestä pitkän nousuputken jälkeen, on taustalla kuitenkin myös pelkoja koronakriisin toisesta aallosta.

Eteenkin Yhdysvalloissa uusien koronatartuntojen myötä pelot rajoitusten odotettua hitaammasta purkamisesta tai jopa mahdollisista uusista rajoituksista ovat kasvaneet ja vähentäneet siten riskinottohalukkuutta.

Osa USA:n osavaltioista on jo keventänyt koronarajoitteitaan ja yritykset ovat avanneet liiketoimintojaan.

Kuitenkin uusien tartuntojen määrä on kasvanut ympäri Yhdysvaltoja. Worldometer-sivuston mukaan uusien tartuntojen määrä ei ole enää laskenut viiteen päivään. Torstaina uusia tartuntoja rekisteröitiin maassa enemmän kuin edellispäivänä.

Aiemmin pahimmin koronapandemiasta kärsivä osavaltio oli New York, mutta nyt ongelma on siirtynyt Teksasiin, Floridaan, Arizonaan ja erityisesti maan väestöltään suurimpaan osavaltioon Kaliforniaan.

Markkinoiden huolia on lisännyt Yhdysvaltojen keskuspankin kolkko talousnäkemys. Keskuspankki Fed kertoi keskiviikkona, että se ennustaa USA:n bruttokansantuotteen laskevan 6,5 prosenttia tänä vuonna ja nousevan viisi prosenttia ensi vuonna.

Fed piti ohjauskoron ennallaan 0–0,25 prosentin vaihteluvälissä. Fed kertoi aikeistaan pitää ohjauskorko lähellä nollaa ja jatkaa velkakirjojen ostoja nykytahtiin ainakin vuoteen 2022 asti.

Synkkää kuvaa makrotaloudesta piirsi myös maailmanpankki, joka varoitti maanantaina, että kehittyvien maiden kasvu uhkaa kääntyä negatiiviseksi ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1960.

Maailmanpankki julkaisi puolivuosittain ilmestyvän globaalia taloutta käsittelevän raporttinsa maanantaina 8. kesäkuuta. Sen mukaan kuluvan vuoden kasvulukemat jäävät poikkeuksellisen heikoiksi koronakriisin vuoksi. Maailmanpankin ennustama 5,2 prosentin bruttokansantuotteen supistuminen tarkoittaisi toteutuessaan huonointa lukemaa toisen maailmansodan jälkeen.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich kommentoi eilistä kurssilaskua Twitterissä.

“Tämä päivä oli hyvä muistutus siitä, ettei osakemarkkinoillakaan ole vielä oikeasti palattu koronaa edeltävään aikaan. USA:n osakemarkkinoiden päivälasku oli tänään suurin sitten vuoden 2011, jos maaliskuun synkkää koronapaniikkia ei oteta huomioon”, Gerich kirjoitti eilen.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös