Indikaattorit

Kuluttajahinnat kääntyivät laskuun – ”neljäs deflaatiojakso 2000-luvulla”

kuluttajahinnat inflaatio deflaatio hintakehitys
Kuluttajahintaindeksin ja yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin vuosimuutokset, tammikuu 2001 – toukokuu 2020. Kuva: Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos oli toukokuussa -0,2 prosenttia.

Huhtikuussa inflaatio oli -0,3 prosenttia. Inflaation nousun aiheutti muun muassa pitkien junamatkojen ja ulkomaan lentoliikenteen hintojen nousu.

Toukokuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten savukkeiden, pitkien junamatkojen, hoitovastikkeen ja lasten päivähoitomaksun kallistuminen. Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten bensiinin, kevyen polttoöljyn, dieselin ja hotellihuoneen halpeneminen. Huhtikuulta toukokuulle kuluttajahintojen kuukausimuutos oli -0,0 prosenttia.

Kuitenkin niin sanottu ydininflaatio, eli inflaatio ilman ruokaa ja energiaa, oli toukokuussa 0,4 prosenttia plussalla. Ruoan inflaatio oli toukokuussa 2,4 prosenttia, mutta energian inflaatio oli -11,7 prosenttia.

Tilastokeskuksen haastattelijat keräävät indeksiä varten kaiken kaikkiaan 44 000 hintatietoa lähes 470 hyödykkeestä noin 2 700 liikkeestä aina kuukauden puolivälissä. Hinta-aineistoa täydennetään elintarvikkeiden osalta niin sanotulla kassapääteaineistolla, josta saadaan n. 3 miljoonaa hintatietoa laskentaan. Lisäksi noin 1 000 hintatietoa kerätään keskitetysti.

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli toukokuussa 0,1 prosenttia. Huhtikuussa euroalueen lopullinen inflaatio oli 0,3 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli toukokuussa -0,1 prosenttia.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja. 

Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist kommentoi inflaatiolukuja Twitterissä.

”Inflaatio toukokuussa -0,2 %. Melko harvinaista, muttei tavatonta: neljäs deflaatiojakso 2000-luvulla. Ruuan ja energian hintavaihteluista putsattu ydininflaatio edelleen plussalla (+0,4 %)”, Appelqvist toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös