Indikaattorit

Sijoittajien tunnelmat ovat kaksijakoiset

Vaikka koronarajoitteita puretaan, kalvaa epävarmuus edelleen sijoittajia.

Niin sanotut sentimentti-indikaattorit, eli markkinoiden ja sijoittajien mielialoista kertovat mittarit, näyttävät millaisia ovat sijoittajien ja markkinoiden näkemykset tämän hetken markkinatilanteesta.

CNN-uutiskanavan ylläpitämä ja sijoittajien tunnelmia seitsemän eri indikaattorin perusteella seuraava Fear & Greed -indeksi on noussut koronakriisin pohjalukemista jo reippaasti ylöspäin.

Indeksi voi saada pisteluvun väliltä 0 – 100. Mitä korkeampi lukema, sitä suurempi on sijoittajien riskinottohalu, vastaavasti alhainen lukema kertoo epävarmuudesta ja peloista markkinoilla.

Indeksin pisteluku kävi tänä vuonna alhaisimmillaan lähellä nollaa, mutta nousi nopeasti lähes 70 pisteeseen. Nyt lukema on 54 pisteessä, kun se viime viikolla oli 66 pistettä. Kuukausi sitten pisteluku oli 39.

Toinen markkinatunnelmien mittari on amerikkalaisen sijoitusyhdistys AAII:n toteuttaa säännöllisesti sijoittajille suunnattu kysely, jonka avulla se arvioi sijoitustunnelmia. AAII:n sentimentti-indikaattori kertoo, kuinka suuri osuus sijoittajista uskoo nousumarkkinaan (bullish), kuinka suuri osa sijoittajista suhtautuu markkinoiden tilanteeseen neutraalisti ja kuinka suuri osa uskoo laskumarkkinaan (bearish).

Tällä hetkellä sijoittajista 34 prosenttia uskoo nousumarkkinaan, hieman alle 28 prosenttia on neutraaleja ja 38 prosenttia uskoo laskumarkkinaan. Sijoittajat ovat nyt keskimääräistä varovaisempia, sillä nousumarkkinaan uskovia on pitkällä aikavälillä ollut keskimäärin 38 prosenttia sijoittajista ja laskumarkkinaan uskovia 30,5 prosenttia.

Positiivisia tunnelmia markkinoilla ovat tukeneet koronarajoitusten poistumiset. Suurin osa Euroopan maista ja Yhdysvallat ovat poistaneet kesäkuun loppuun mennessä 80–90 prosenttia rajoitustoimistaan, arvioi Danske Bank viikkokatsauksessaan.

Yhdysvalloissa maatalouden ulkopuolinen työttömyysaste Yhdysvalloissa putosi yhtäkkiä huhtikuun 14,7 prosentista 13,3 prosenttiin mikä kielii siitä, että talouden toipuminen onkin odotettua nopeampaa.

Toisaalta hermoiluakin markkinoilla vielä näkyy. Viime torstaina osakekurssit romahtivat USA:ssa historiallisen rajusti, kun pelot koronakriisin toisesta aallosta levisivät markkinoille.

Yhdysvalloissa uusien koronatartuntojen myötä pelot rajoitusten odotettua hitaammasta purkamisesta tai jopa mahdollisista uusista rajoituksista ovat kasvaneet ja vähentäneet siten riskinottohalukkuutta.

Osakemarkkinoilla on odotettu korjausliikettä sen jälkeen, kun osakkeet olivat kivunneet yli 40 prosenttia maaliskuun pohjilta.

Markkinoiden huolia on lisännyt Yhdysvaltojen keskuspankin kolkko talousnäkemys. Keskuspankki Fed kertoi viime viikolla, että se ennustaa USA:n bruttokansantuotteen laskevan 6,5 prosenttia tänä vuonna ja nousevan viisi prosenttia ensi vuonna.

Sijoittajien kokemuksia vertaislainapalvelusta – tällaisia tuottoja Mintos tarjoaa

Suosittu vertaislainojen markkinapaikka Mintos on tullut tuhansille sijoittajille. Jotkut sijoittajat ovat kertoneet kokemuksistaan julkisesti.

Lue lisää

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös