Oma talous

Sähköhuijarit liikkeellä – tarjoavat sähkötarkastuksia vilpillisin keinoin

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston tietoon on tullut tapauksia, joissa ikäihmisille on markkinoitu sähkötarkastuksia vilpillisin keinoin.

Tukesin mukaan tarkastajina esiintyneet ovat esimerkiksi väittäneet, että he ovat Tukesin työntekijöitä tai toimivat Tukesin määräyksestä.

Tukesin ylitarkastaja Ville Huurinainen kertoo hiljattain Oulun suunnalta tulleesta yhteydenotosta, jossa mieshenkilö oli yrittänyt päästä tekemään sähkötarkastusta omakotitaloon väittäen olevansa Tukesin asialla. Mies oli kertonut, että vanhoihin taloihin pitää Tukesin määräyksestä tehdä sähkötarkastuksia. Asiakas ei kuitenkaan mennyt lankaan, vaan otti Tukesiin yhteyttä.

Tukesille on myös aiemmin tullut joitain ilmoituksia, joissa vanhojen talojen kuntotarkastuksia on yritetty päästä tekemään hyvinkin aggressiivisesti. Joissakin tapauksissa on väitetty tarkastusten olevan Tukesin rahoittamia.  Kunto- ja saneeraustarkastuksia on kaupiteltu ovelta ovelle erityisesti pientaloalueilla, joissa on vanhoja rakennuksia.

Huurinaisen mukaan Tukesilla ei ole tällaista tarkastustoimintaa.
Sähkölaitteistojen tarkastuspalveluita voi ostaa valtuutetuilta tarkastajilta tai kuntotarkastuksiin erikoistuneilta sähköurakoitsijoilta. Tukesin ylläpitämästä rekisteristä löytyy tietoja sähköalan ammattilaisista, joilla on oikeudet näiden töiden tekemiseen.

Sähkösaneerauksia on kaupiteltu myös antamalla virheellistä tietoa säädöksistä.

”Tukesin tietoon tulleissa tapauksissa on markkinoitu sähkösaneerauksia esittämällä virheellistä tietoa vanhojen asennusten laittomuudesta. Sähkötöitä on sitten myyty asiakkaalle näiden ”laittomuuksien” korjaamiseen”, Huurinainen kertoo.

Tukes kehottaakin kiinteistöjen omistajia ja esimerkiksi rivitaloyhtiöitä valppauteen kuntotarkastuksina markkinoitujen palvelujen kanssa. Tukes on myös ollut yhteydessä joihinkin vilpillisesti sähkötarkastuksia tarjoaviin yrityksiin ja kieltänyt heiltä tällaisen toiminnan.

Tukes muistuttaa, että sähkötöiden tekeminen vaatii aina ammattilaista ja väärin tehdyt asennukset tai korjaukset voivat olla hengenvaarallisia.

Tukes opastaa, miten kannattaa toimia, kun tarvitaan sähköasennusten korjaustöitä.

  1. Selvitä, että palvelua tarjoavalla yrityksellä tai sen käyttämällä aliurakoitsijalla on sähkötöihin tarvittavat oikeudet. Tarkista asia Tukesin rekisteristä.
  2. Tee kirjallinen sopimus tilaamastasi työstä. Näin varmistat kaikkien tilattujen töiden tekemisen ja selvennät vastuukysymyksiä.
  3. Varmista, että sähköurakoitsija tarkastaa asennukset ennen käyttöönottoa.
  4. Huolehdi, että saat tarvittavat asennuspiirustukset ja käyttöohjeet.
  5. Pyydä urakoitsijalta tarkastuspöytäkirja sähköasennusten käyttöönottotarkastuksesta. Hyvin pienistä asennustöistä, esimerkiksi pistorasian lisäyksestä, ei tällaista kuitenkaan tarvita.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös