Kasvuosakkeet

OP nosti Tikkurilan osakkeen tavoitehintaa

Maaliyhtiö Tikkurilan osakkeen arvostus on houkutteleva.

Maaliyritys Tikkurilan osake on laskenut helmikuun huipusta lähes 21 prosenttia yleisen koronakriisin tuoman kurssiluisun mukana. Kuten yleisindeksikin, on osake elpynyt vahvasti maaliskuun lopun jälkeen.

Tikkurilan viime vuosi oli vahva. Yhtiön vertailukelpoinen liikevaihto nousi 1,4 prosenttia edellisvuodesta. Oikaistu liiketulos kasvoi 19,5 prosenttia 46,4 miljoonaan euroon.

Vuoden 2017 jälkeen yhtiön oikaistu liikevoitto on kasvanut 18 miljoonalla eurolla ja osakekohtainen tulos on kolminkertaistunut. Lisäksi kiinteät kulut ovat laskeneet 35 miljoonalla eurolla.

Viime vuoden tuloskäänteemme taustalla ovat olleet premium-brändien myynnin kasvaminen, raaka-aineinflaation kompensoimiseksi tehdyt hinnankorotukset sekä tiukka kulukuri, arvioi Tikkurilan toimitusjohtaja Elisa Markula.

Kasvu jatkunut alkuvuonna

Kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Tikkurilan liiketoiminta kehittyi odotusten mukaisesti.

Liikevaihto kasvoi ilman valuuttakurssien vaihteluja 3,6 prosenttia. Oikaistu liiketulos kasvoi 4,4 prosenttia ja oli 8,5 miljoona euroa.

Koronakriisin tuoma epävarmuus iski Tikkurilaankin ja yhtiö perui 27.3. antamansa ohjeistuksensa vuodelle 2020 epävarmuuden lisääntymisen ja heikentyneen ennakoitavuuden vuoksi.

Alkuvuonna Tikkurilan kasvu oli voimakkainta Venäjällä, missä premium-tuotteiden osuus kasvoi kaikissa myyntikanavissa ja kaikilla maantieteellisillä alueilla, erityisesti Moskovassa. Markulan mukaan liikevaihto kasvoi myös Suomessa, ja Ruotsissa yhtiö oli hyvin lähellä viime vuoden tasoa huolimatta Ruotsin kruunun heikkenemisestä. Puolassa liikevaihdon supistuminen oli odotettua ja johtui poikkeuksellisen vahvasta hinnankorotuksia edeltäneestä vertailukaudesta.

Tikkurilan myynti pitää verrattain hyvin pintansa

OP nosti ennusteitaan Tikkurilan lähiajan kehityksestä.

”Keskon Rakentamisen ja Talotekniikan kaupan myyntiluvut huhti-toukokuulta tukevat aiempaa käsitystämme siitä, että länsimarkkinoilla yhtiön tuotteiden kysyntä ei välttämättä heikenny Q2:lla voimakkaasti vaan voi pitää pintansa verrattain hyvin jälleenmyyjien liikkeiden pysyttyä pääasiassa avoimena ja kuluttajien viettäessä paljon aikaa kotona”, arvioi OP:n analyytikko Joonas Häyhä pankin aamukatsauksessa.

Tikkurilan Venäjän markkinoilla tilanne on toinen. Häyhän mukaan Venäjällä rajoitukset ovat olleet laajempia ja jälleenmyyjien liikkeitä on ollut suljettuina. OP olettaa tällä olevan tuntuvampi vaikutus Tikkurilan myyntiin toisella vuosineljänneksellä.

Keskeiset raaka-ainemuuttujat ovat kehittyneet alkuvuonna kuitenkin suotuisasti, mikä yhdessä viimeisen 1-2 vuoden aikana tehtyjen hinnankorotusten kanssa rajoittaa laskevan kysynnän marginaalivaikutusta huhti-kesäkuussa, OP:n analyytikko toteaa.

Epävarmuutta loppuvuoteen tuo kuitenkin uudisrakentamisen mahdollinen hidastuminen, joskin vakaampi korjausrakentaminen on selvästi tärkeämpi kysyntäajuri, Häyhä toteaa.

Tikkurilan osakkeen arvostus on houkutteleva

Ensi vuoden tulosennusteilla Tikkurilan osakkeen arvostus näyttää houkuttelevalta, puoltaen riskiottoa osakkeessa, Häyhä toteaa.

”Ennusteillamme Tikkurilan 2021e EV/EBIT on 11,7x. Nykyinen arvostus vastaa noin 20 prosentin alennusta verrokkiryhmän mediaanitasoon, kun alennus on viimeisen viiden vuoden aikana ollut keskimäärin noin 5 prosenttia. Nykykurssin mukainen vapaan kassavirran tuotto 2021e ennusteillamme on noin 7 prosenttia.”

OP pitää Tikkurilan osakkeen arvostusta houkuttelevana ja näkee sen tarjoavan riittävän turvamarginaalin heikon näkyvyyden aiheuttamaa ennusteepävarmuutta vastaan.

OP nosti Tikkurilan osakkeen tavoitehinnan 14 euroon aiemmasta 12,5 eurosta ja toistaa osakkeen lisää-suosituksen.

Löydä sopivin Osakesäästötili

  • Osakesäästötilinavulla pystyt ilman välittömiä veroseuraamuksia myymään tai ostamaan ulko- tai kotimaiseen pörssiin listattuja osakkeita.
  • Osakesäästötilien hinnat vaihtelevat ja palveluntarjoajia on useita. 
  • VertaaEnsin.fi on Suomen ensimmäinen palvelu, jonka kautta onnistuu osakesäästötilien vertailu.
  • Vertaamme puolestasi useat osakesäästötilit ilmaisesti ja helposti. Näet eri tilien ominaisuudet ja hinnat ennen kuin teet päätöksen.

Lue lisää

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös