Yritysuutiset

Luottotappiot painoivat yllättävän paljon Nordean tulosta

Nordea konsernijohtaja Frank Vang-Jensen
Nordean konsernijohtaja Frank Vang-Jensen

Nordean liiketulos oli selvästi analyytikoiden konsensusodotuksia alhaisempi.

Nordean liiketoiminnan tuotot pysyivät toisella vuosineljänneksellä lähes edellisvuoden tasolla laskien viime vuoden 2,1 miljardista eurosta 2,09 miljardiin euroon.

Korkokate nousi kaksi prosenttia. Sitä tuki Nordean mukaan volyymien kasvu kaikissa maissa erityisesti asuntolainoissa.

Nettotulos käypään arvoon arvostettavista eristä kasvoi 12 prosenttia lähinnä trading-toiminnan piristymisen ansiosta. Pandemian aiheuttamat rajoitukset ja markkinoiden myllerrys vaikuttivat kuitenkin erityisesti nettomääräisiin palkkiotuottoihin, jotka laskivat yhdeksän prosenttia.

Kulut vähenivät kahdeksan prosenttia. Kulu/tuotto-suhde parani 58 prosentista 52 prosenttiin edellisvuoden toiseen neljännekseen verrattuna. Luottotappiovarausten kasvattaminen vaikutti merkittävästi oman pääoman tuottoon.

Nordean liiketulos laski rajusti huhti–kesäkuussa 306 miljoonaan euroon viime vuoden 900 miljoonasta eurosta. Luottotappiovaraukset vaikuttivat merkittävästi liikevoittoon.

Liiketuloksen romahdus oli odotettua rajumpi, sillä analyytikot odottivat konsensusennusteessa raportoidun liiketuloksen laskeneen 495 miljoonaan euroon.

Nordean konsernijohtaja Frank Vang-Jensen kertoo, että toisella neljänneksellä luottotappiot olivat 310 miljoonaa euroa. Nordea teki lisäksi ylimääräisiä johdon harkintaan perustuvia varauksia 388 miljoonan euron arvosta, minkä vuoksi toisen neljänneksen nettomääräiset luottotappiot nousivat yhteensä 698 miljoonaan euroon.

Nordean taloudellinen asema oli vahva koronapandemian alkaessa ja on sitä yhä. Ydinvakavaraisuussuhde oli 15,8 prosenttia, mikä ylittää viranomaisten vähimmäisvaatimukset 5,6 prosenttiyksiköllä reippaasti. Nordea teki lisäksi tiukan stressitestin, jonka tulos vahvisti, että pankki pystyy jatkossakin tukemaan asiakkaita ja säilyttämään samalla osingonmaksukykynsä.

Nordean yhtiökokous valtuutti toukokuussa hallituksen päättämään, että tilikaudelta 2019 maksetaan osinkoa enintään 0,40 euroa osakkeelta yhdessä tai useammassa erässä. Valtuutus on voimassa seuraavan varsinaisen yhtiökokouksen alkamiseen saakka.

Vang-Jensenin mukaan Nordean vahva taloudellinen asemamme mahdollistaa sen, että yhtiö voi tukea asiakkaitamme ja maksaa osinkoa. Hallitus aikoo konsernijohtajan mukaan kuitenkin noudattaa Euroopan keskuspankin suositusta ja pidättäytyä päättämästä osingonmaksusta tämän valtuutuksen perusteella 1. lokakuuta 2020 saakka.

Lähiajan näkymissään Nordea toteaa, että se odottaa nettomääräisten luottotappioiden jäävän 1000 miljoonaan euroon koko vuodelta 2020, kun aiemmin se totesi, että luottotappioiden näkymiä on liian aikaista arvioida, sillä COVID-19 -pandemian takia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös