Indikaattorit

Yritysten suhdanneodotukset nousseet selvästi kevään pohjakosketuksesta

EK:n heinäkuun suhdannebarometrissa suomalaisyritykset arvioivat suhdannetilanteen heikentyneen entisestään, mutta näkymät ovat kuitenkin kohentuneet.

EK:n heinäkuun suhdannebarometrissa suomalaisyritykset arvioivat suhdannetilanteen heikentyneen entisestään, mutta näkymät ovat kuitenkin kohentuneet.

EK:n mukaan talouden asteittainen palautuminen koronamyllerryksestä on käynnissä, sillä suhdanneodotukset ovat nousseet selvästi kevään pohjakosketuksesta. Yritysten epävarmuus on kuitenkin yhä suurta.

”Suomessa suhdannetilanne on heikentynyt kesän aikana entisestään, mutta onneksi suhdannenäkymät ovat palautumassa parempaan”, toteaa Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen

Pakarisen mukaan koronakriisi kohtelee toimialoja hyvin eri tavalla.

”Palvelut palautuvat rajoitustoimien helpottaessa ensimmäisinä, kaupan ala on pärjännyt kuluttajakysynnän vetämänä varsin hyvin, mutta teollisuudessa ja rakentamisessa tilanne on vasta kärjistymässä. Eritahtisuus pitkittää talouden palautumista niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin”, Pakarinen toteaa.

Lähiajan näkymät ovat kuitenkin jo selvästi valoisammat.

Suhdanneodotukset ovat koko elinkeinoelämässä nousseet saldolukuun -11, kun vielä huhtikuussa oltiin hyvin synkässä -59 pisteen tasolla. Muutos on siis tuntuva. Palvelualoilla näkymiä kuvaava saldoluku nousi jo nollan tuntumaan.

Koronakriisin pahin vaihe alkaa siis olla takanapäin. Tästä huolimatta tuotanto-, myynti- ja henkilöstöodotukset ovat yhä hyvin heikot.

”Pudotus teollisuuden uusissa tilauksissa onneksi pysähtyi heinäkuussa, mutta henkilöstöodotukset lupaavat heikkoa kehitystä työllisyyttä ajatellen. Hyvä muistaa, että virus kiihdyttää yhä maailmalla ja talousennusteissa mahdollista toista aaltoa ei ole juurikaan huomioitu. Syksystä voi hyvinkin tulla epidemian toisen aallon myötä vielä vaikea, koska kriisin pitkittymisen myötä vaikutukset kertaantuisivat”, Pakarinen jatkaa.

Koronaviruksen myötä kysyntäongelmat ovat nousseet entistä enemmän pintaan, sillä vastaajayrityksistä 41 prosenttia koki riittämättömän kysynnän ongelmaksi. Teollisuudessa kysynnän puutteesta raportoi peräti 57 prosenttia vastaajista.

EK:n mukaan vientiteollisuuden ongelmiin on syytä varautua myös erilaisten tukitoimien avulla.

”Pandemia on iskenyt suomalaisiin yrityksiin eri aikaan ja yhteiskunnan eri tukitoimet yritysten ja työpaikkojen pelastamiseksi ovat olleet tarpeellisia. Tässä kuussa startannutta yritysten kustannustukea olisi kuitenkin muokattava niin, että kriisin alkuvaihetta myöhemmin kärsivät toimialat pääsisivät myös tuen piiriin. Pandemia on vaikuttanut esimerkiksi teollisuuteen tilauskannan laskuna viiveellä”, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies toteaa.

Kommentoi
Ylös
>