Oma talous

Veronmaksaja saattaa kohdata yllätyksen elokuun veronpalautuksissa

Lähes kaksi miljoonaa asiakasta saa veronpalautusta elokuussa, mutta palautuksen määrä voi kuitenkin pienentyä, varoittaa verohallinto.

Verohallinto kertoo tiedotteessaan, että suurin osa henkilöasiakkaista saa veronpalautuksensa tänä vuonna 4.päivänä elokuuta. Tällöin veronpalautuksia saa 1,9 miljoonaa asiakasta yhteensä noin 900 miljoonaa euroa.

Veronpalautuksille ei ole enää yhtä yhteistä maksupäivää, joten kaikkia veronpalautuksia ei makseta vielä elokuussa. Syyskuussa veronpalautuksia saa arviolta 0,7 miljoonaa asiakasta ja silloin palautuksia maksetaan yhteensä 500 miljoonaa euroa. Veronpalautuksia saavista asiakkaista loput saavat veronpalautuksensa joulukuun alkuun mennessä.

Veronpalautusta ei kuitenkaan välttämättä tule niin paljon kuin verotuspäätöksellä ilmoitettiin, verohallinto muistuttaa.

Veronpalautuksen määrä ja maksupäivä voivat muuttua, jos asiakas tai hänen puolisonsa täydensi tai korjasi omaa esitäytettyä veroilmoitustaan, verohallinto on saanut verotukseen vaikuttavia tietoja esimerkiksi työnantajalta tai jos veronpalautusta on käytetty verojen tai ulosotossa olevien saatavien maksuksi.

”Kaikkien henkilöasiakkaiden tuloverotus päättyy viimeistään lokakuun loppuun mennessä, jonka jälkeen asiakkaan verotukseen tai veronpalautuksen maksuajankohtaan sekä määrään ei tule enää muutoksia”, kertoo ylitarkastaja Tarja Tapio Verohallinnosta.

Jos veronmaksajalla on verotuksen päättymispäivänä maksamatonta veroa, veronpalautusta käytetään tämän erääntyneen veron maksamiseen. Lisäksi veronpalautusta käytetään erääntyvien verojen maksamiseen niiden eräpäivinä verotuksen päättymispäivästä alkaen seuraavan kuun 4. päivään asti.

”Esimerkiksi asiakkailla, joilla verotus on päättynyt kesäkuussa ja on perintöveroa maksettavanaan, on veronpalautusta käytetty perintöveron maksuksi sen eräpäivänä 1.7. Tällöin mahdollinen oma maksu on mennyt seuraavalle perintöveron erälle tai se palautetaan takaisin asiakkaalle, jos tulevia eriä ei ole”, Tapio kertoo.

Veronpalauksen käytöstä ilmoitetaan OmaVerossa sekä seuraavan kuun alussa lähetettävässä yhteenvetokirjeessä.

Jos Verohallinnon asiakastiedoissa ei ole veronpalautusta saavan tilinumeroa, palautusta ei voida maksaa tilille. Asiakkaiden täytyy ilmoittaa tilinumeronsa Verohallinnolle itse.

”Vielä tänään eli 27.7. ehtii ilmoittaa tilinumeronsa elokuun veronpalautusta varten.  Tilinumero kannattaa ilmoittaa OmaVeron kautta, mikä on helppoa ja turvallista. Kannattaa myös muistaa, että jos on esimerkiksi vaihtanut pankkia, pitää uusi pankkitilitieto ilmoittaa Verohallinnolle”, Tapio opastaa.

Jos Verohallinnon tiedoista ei löydy tilinumeroa, maksetaan mahdollinen veronpalautus asiakkaalle maksuosoituksena eli rahalähetyksenä OP:n välityksellä. Osuuspankit perivät maksuosoituksen lunastamisesta palveluhinnastonsa mukaisen maksun.

Suurimmalla osalla henkilöasiakkaista, joilla on jäännösveroa eli mätkyjä maksettavanaan, on ensimmäisen erän eräpäivä jo elokuun 3.päivänä. Tällöin noin 330 000 asiakasta maksaa jäännösveroa yhteensä noin 105 miljoonaa euroa.

Verot kannattaa maksaa viimeistään eräpäivänä, koska maksamattomalle verolle kertyy viivästyskorkoa heti eräpäivää seuraavasta päivästä alkaen. Maksamiseen tarvittavat tiedot näkyvät verotuspäätöksestä ja OmaVerosta.

Kommentoi
Ylös
>