Yritysuutiset

Putkifirma Uponor tarjosi jättiyllätyksen – analyytikoiden tulosennusteet pahasti pieleen

Uponor pyyhki pöytää analyytikoiden ennusteilla. Uponor ei edelleenkään anna ohjeistusta koko vuoden tuloskehityksestä.

Rakennusten sisäilmasto- ja putkijärjestelmiä toimittava Uponorin liikevaihto laski huhti-kesäkuussa viime vuodesta 5,3 prosenttia 277 miljoonaan euroon. Valuuttakurssivaikutukset huomioiden lasku oli 5,3 prosenttia.

Vertailukelpoinen liikevoitto nousi kuitenkin selvästi viime vuoden 25,3 miljoonasta eurosta 36,2 miljoonaan euroon. Osakekohtainen tulos nousi viime vuoden 0,18 eurosta tämän vuoden 0,21 euroon.

Uponor pyyhki pöytää analyytikoiden ennusteilla toisella vuosineljänneksellä. Konsensusennuste Uponorin toisen neljänneksen liikevoitoksi oli vain 14,7 miljoonaa euroa. Toteutunut liikevoitto oli lähes kaksinkertainen odotettuun verrattuna.

Uponorin toimitusjohtaja Jyri Luomakoski kertoo, että yhtiön liikevaihto laski vuoden toisella neljänneksellä pääasiassa koronapandemiaan liittyvien rajoitusten ja taloudellisen epävarmuuden aiheuttaman markkinoiden hidastumisen johdosta. Useilla markkinoilla aktiivisuus alkoi kuitenkin piristyä vuosineljänneksen loppua kohden.

Liikevaihdon laskusta huolimatta liikevoitto ja siten kannattavuus paranivat kaikissa Uponorin segmenteissä, Luomakoski toteaa.

”Meillä on ollut tiukka kulukuri pandemian alkamisesta asti, ja olemme tehneet toimenpiteitä sopeuttaaksemme henkilöstömme määrää. Nämä toimenpiteet, sujuva tuotanto ilman viime vuoden saanto- ja kuluhaasteita sekä suotuisat hankinnan ja valmistuksen kulut ovat tukeneet kannattavuutemme kehitystä. Katsauskauden loppuun mennessä tuotantomäärissämme on ollut vain pieniä vähennyksiä, ja toimitusketjumme on toiminut odotustemme ja asiakkaillemme tehtyjen lupausten mukaisesti.”

Euroopan talotekniikka -segmentin vuosineljännes oli vahva liikevaihdon laskusta huolimatta. Luomakoski painottaa kuitenkin, että segmentin vertailukausi oli normaalia heikompi johtuen uuden S-Press PLUS -liittimen tuotannon käynnistämisestä sekä tuotantohaasteista Virsbon tehtaalla Ruotsissa. Segmentin kannattavuus kasvoi operatiivisten parannusten ja tiukan kulukurin ansiosta.

Pohjois-Amerikan talotekniikan kannattavuuden paranemisen taustalla puolestaan vaikuttivat toimitusjohtajan mukaan tiukka kulukuri ja hyvin hallittu hinnoittelu.

”Pandemiasta huolimatta tilanne etenkin Yhdysvaltain asuntorakentamisen markkinoilla on ollut hyvä. Todennäköisesti COVID-19-pandemia vaikuttaa jatkossa asuntorakentamiseen vähemmän kuin liike- ja julkiseen rakentamiseen.”

Räätälöityjen ratkaisujen suurien projektien lykkäykset vaikuttivat Uponor Infran liikevaihtoon, mutta pienemmät operatiiviset kulut paransivat kannattavuutta suurimmilla Pohjoismaiden markkinoilla, Luomakoski toteaa.

Luomakosken mukaan yhtiön Operational excellence -ohjelman toteutus on alkanut, ja sen ensimmäiset vaikutukset näkyvät jo toisella vuosineljänneksellä.

Toimitusjohtajan mukaan koronapandemian vaikutuksia toiseen vuosipuoliskoon on vieläkin vaikea arvioida.

”Vaikka näkyvyyttä heinäkuun jälkeiselle ajalle ei ole, kuluvan kuukauden tämänhetkinen kehitys viittaa siihen, että kysyntä säilyy vuoden 2019 heinäkuun tasolla. Jatkamme tiukkaa kulukuria ja olemme varautuneet tarvittaessa myös lisätoimenpiteisiin.”

Uponor peruutti 19.3. vuodelle 2020 antamansa ohjeistuksen johtuen heikosta näkyvyydestä mahdollisiin koronapandemian aiheuttamiin vaikutuksiin vertailukelpoiseen liikevoittoon. Kun näkyvyys paranee ja merkittävä epävarmuus hälvenee, Uponor päivittää näkymiään ja antaa uuden ohjeistuksen.

Tämänhetkisestä pandemiatilanteesta johtuen Uponorin avainmarkkinoiden näkymät eivät ole vielä selkeät, joten Uponor ei anna ohjeistusta.

Uponorin avainluvut lyhyesti

Huhti–kesäkuu 2020

  • Liikevaihto oli 277,1 (292,6) milj. euroa, laskua 5,3 prosenttia. Valuuttakurssivaikutukset huomioiden orgaaninen kasvu oli -5,3 prosenttia.
  • Vertailukelpoinen liikevoitto oli 36,2 (25,3) milj. euroa, kasvua 43,0 prosenttia.
  • Liikevoitto oli 30,3 (25,3) milj. euroa, kasvua 19,8 prosenttia.
  • Osakekohtainen tulos oli 0,21 (0,18) euroa.


Tammi–kesäkuu 2020

  • Liikevaihto oli 554,5 (541,5) milj. euroa, kasvua 2,4 prosenttia. Valuuttakurssivaikutukset huomioiden orgaaninen kasvu oli 2,4 prosenttia.
  • Vertailukelpoinen liikevoitto oli 65,6 (39,5) milj. euroa, kasvua 65,8 prosenttia.
  • Liikevoitto oli 58,8 (39,5) milj. euroa, kasvua 48,8 prosenttia.
  • Osakekohtainen tulos oli 0,51 (0,29) euroa.
  • Liiketoiminnan rahavirta oli 28,7 (-15,9) milj. euroa.
  • Sijoitetun pääoman tuotto oli 19,0 (12,2) prosenttia ja nettovelkaantumisaste 40,2 (66,7) prosenttia.
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös