Oma talous

Venekauppaan liittyvät tarkastukset työllistäneet paljon tänä keväänä

Veneiden kysyntä on ollut tänä keväänä vilkasta ja kauppoja on tehty paljon.

Varsinkin isot ja käytetyt matkaveneet ovat vaihtaneet omistajaa huomattavasti aiempaa vilkkaammin, kertoo Keskuskauppakamari.

Tämän veneilykauden suurimpiin muutoksiin kuuluu uusi vesiliikennelaki, joka astui voimaan kesäkuun alussa. Veneen päällikön tehtävät on tuotu uudessa vesiliikennelaissa selkeästi esiin ja päällikön vastuuta korostettu. Päällikön vastuulla on esimerkiksi huolehtia siitä, että vesikulkuneuvo on rakenteeltaan, kunnoltaan ja muilta ominaisuuksiltaan turvallinen.

”Isommissa veneissä on paljon tekniikkaa ja varustusta. Uuden vesiliikennelain mukaan veneen päällikön tulee hallita veneen käsittely ja huolehtia tarvittavan varustuksen mukana olosta. Päällikön tulee tuntea lain velvoitteet ja toimia niiden mukaisesti”, muistuttaa HTT tavarantarkastaja Ari Tirkkonen.

Tirkkosen mukaan kauppa käy nyt hyvin, joten mielenkiintoisimmat kohteet ovat jo vähissä ja niiden myyntiaika on lyhyt. Uusien veneiden lisäksi myös hyväkuntoisia käytettyjä veneitä myydään paljon. Näiden hinta on usein murto-osa uuden vastaavan kokoisen hinnasta.

”Venekaupan käydessä kuumana, pitäisi ostajan pitää pää kylmänä ja muistaa tarkastaa vene huolellisesti jo ostohetkellä. Tämä voisi säästää monelta murheelta myöhemmin”, Harju vinkkaa.

Mikäli tilanne kuitenkin ajautuu riitaisaksi kaupanteon jälkeen, voi tavarantarkastajan puolueeton ja perusteltu näkemys edistää asiat sopuisaan ratkaisuun. Tavarantarkastajan voi tilata myös yhdessä ja näin jakaa tarkastuskustannukset.

”Riitely voi tulla usein kalliiksi, joten huolelliseen ennakkotarkastukseen ja ongelmatilanteissa sovinnolliseen ratkaisuun kannattaa panostaa”, summaa Harju.

Venekaupassa on kolme oleellista perusasiaa, opastaa Venelehti.

Ihan ensimmäisenä veneostajan on syytä varmistaa myyjän oikeus myydä vene.

“Oman veneensä saa tietysti myydä, mutta omistusoikeus pitää selvittää. Jos vene on myös vaimon nimissä, tarvitaan hänenkin allekirjoituksensa tai valtakirja. Kuolinpesät ovat vieläkin laajempi selvitettävä. Fiksu myyjä selvittää nämä asiat oma-aloitteisesti”, Venelehti kertoo.

Toinen tärkeä asia on varmistaa, ettei myynnissä oleva vene ole varastettujen listoilla. Venelehden mukaan on mahdollista, että myyjä on ostanut hyväuskoisuuttaan itse laittomaan veneeseensä esimerkiksi uuden moottorin.

Kolmas venekaupan perusasia on laatia kaupasta kunnon kauppakirja.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös