Yritysuutiset

Metsäkoneyhtiö Ponsse kohtasi kysyntäkriisin – lähiajat näyttävät sumuisilta

Yhtiön toimitusjohtaja ennustaa haastavaa syksyä.

Ponssen toisen vuosineljänneksen liikevaihto laski alle 132 miljoonaan euroon, kun vuosi sitten liikevaihto oli lähes 173 miljoonaa euroa. Liiketulos laski myyntiä rajummin viime vuoden 17,5 miljoonasta eurosta 8,4 miljoonaan euroon.

Uusia tilauksia ponsse sai alkuvuoden tammi-kesäkuun aikana 217 miljoonaa euroa. Määrä on roimasti vähemmän kuin viime vuonna, jolloin uusia tilauksia tuli lähes 392 miljoonan euron edestä. Tilauskanta romahti kesäkuun lopussa 179 miljoonaan euroon, kun vuosi sitten tilauskanta oli 361 miljoonaa euroa.

Ponssen heikko toinen vuosineljännes oli yllätys yhtiötä seuraavalle analyysitalo Inderesille. Inderes odotti 11 miljoonan euron liikevoittoa.

”Ponssen Q2-numerot jäivät kauttaaltaan ennusteistamme. Lähimmäksi odotuksia päästiin liikevaihdossa, mutta tilauskertymä laahasi jo selvemmin ja liikevoittomarginaali oli niin ikään paineessa. Toisaalta kulupuolen joustokohdat toimivat hyvin ja tulos oli kohtalainen”, kertoo Inderesin analyytikko Erkki Vesola.

Ponssen toimitusjohtaja Juho Nummela kertoo, että koronapandemian vuoksi toinen vuosineljännes oli Ponsselle erittäin haastava.

”Komponenttien saatavuusongelmista alkaneet haasteet realisoituivat nopeasti kysynnän kriisiksi markkinoilla lisääntyneen epävarmuuden johdosta. Markkinatilanteen heikennyttyä saatujen tilausten arvo toisella neljänneksellä oli 110,6 (168,8) miljoonaa euroa ja tilauskantamme laski 179 miljoonaan euroon”, Nummela toteaa.

Koronapandemian alkuvaiheessa komponenttien saatavuusongelmat liittyivät Nummelan mukaan eurooppalaisiin kumppaneihimme, kun erityisesti Pohjois-Italiassa ja Saksassa toimivat tehtaat joutuivat sulkemaan oviaan.

”Varautumisemme ansiosta tuotantomme pyöri yhdessä vuorossa ilman keskeytyksiä, ja kesäkuussa nostimme tehtaan kapasiteetin takaisin normaalille tasolleen. Tuotanto- ja huoltotoimintoja lukuun ottamatta henkilökuntamme siirtyi etätyöhön maaliskuun puolivälissä.”

Nummelan mukaan koronapandemia vaikutti laajasti Ponssen asiakkaiden toimintaan ja huoltopalveluiden ja vaihtokoneliiketoiminnan liikevaihto laski uuskonemyynnin ohella. Vaihtokonemyynti oli heikkoa erityisesti toisen neljänneksen alussa ja vaihtokonevarasto kasvoi katsauskaudella huomattavasti. Neljänneksen loppua kohti kaikki liiketoiminta-alueet alkoivat selvästi virkistyä.

Koronapandemian aiheuttama epävarmuus on muuttanut nopeasti Ponssen toimintaympäristöä ja heikentänyt metsäkoneiden kysyntää.

”Syksy tulee olemaan meille haastava. Tilauskannan kasvattaminen syksyn aikana on tärkeää, jotta voimme varmistaa normaalin toiminnan myös vuoden vaihteen jälkeen”, toimitusjohtaja kertoo.

Ponsse ei anna edelleenkään ohjeistusta tämän vuoden tuloksesta.

Inderesin Erkki Vesola arvioi, että metsäkonemarkkinoiden hankalat ajat jatkuvat.

”Sykli oli taittunut negatiiviseksi jo ennen koronapandemiaa, jonka seurauksena (tai osin siitä riippumattakin) hakkuumäärät ovat monilla tärkeilä markkinoila laskussa mm. rakentamisen hiipuessa”, Vesola toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös