Talouden trendit

Sähkö- ja hybridiautojen suosio kasvanut jo yli kolmannekseen rekisteröinneistä

Ladattavien autojen ja hybridiautojen määrä kasvaa suomessa nyt nopeasti. 

Kokonaisuutena heinäkuussa ensirekisteröitiin 9 101 henkilöautoa, joka on 1,3 prosenttia viime vuoden heinäkuuta vähemmän, kertoo Autoalan Tiedotuskeskus. Koronatilanteesta aiheutunut ensirekisteröintien määrän lasku on kuitenkin alkanut kesällä vähitellen taittua, vaikka uusien autojen tilausten määrä romahtikin huhti-toukokuussa yli 50 prosenttia pitkän aikavälin keskiarvoa alemmas.

Uusia henkilöautoja on Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan kuluvan vuoden aikana rekisteröity 56 488, joka on 18,7 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Sähköautojen sekä erilaisten hybridiautojen suosio on viime vuosina kasvanut nopeasti. Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan ladattavien hybridien osuus lähti selvään kasvuun syystalvella 2019, kun ladattavien autojen saatavuus parantui huomattavasti viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Koronakriisi käänsi kuitenkin ladattavien autojen osuuden laskuun huhtikuussa.

Ladattavien hybridien osuus henkilöautojen ensirekisteröinneistä kasvoi vuoden alkupuoliskolla 12,3 prosenttiin, kun niiden osuus oli viime vuonna 5,2 prosenttia.

Myös täyssähköautojen osuus kasvanut tänä vuonna hieman viime vuotta nopeammin – viime vuonna täyssähköautojen osuus rekisteröinneistä oli 1,7 prosenttia ja alkuvuoden aikana osuus on kasvanut 3,2 prosenttiin.

”Yhteensä jo noin kolmannes vuonna 2020 ensirekisteröidyistä henkilö autoista on sähkö- tai hybridiajoneuvoja. Kesäkuun 2020 lopussa liikennekäytössä oli yhteensä jo yli 40 000 ladattavaa henkilöautoa. Määrä on kasvanut hieman yli 10 000:lla alkuvuoden aikana”, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Ladattavat hybridit ovat Kallion mukaan yleistyneet erityisesti kookkaammissa henkilöautosegmenteissä. Täys- ja kevythybridejä on tarjolla lähes kaikissa kokoluokissa.

Myös ilman ulkoista latausta toimivien täyshybridien ja kevythybridien osuus on viime vuosina kasvanut selvästi. Vuonna 2019 niiden osuus ensirekisteröinneistä oli 13,6 prosenttia ja vuoden 2020 ensimmäisen puolikkaan aikana jo 17,3 prosenttia. Täyshybridi voi liikkua pelkän sähkömoottorin voimin, kevythybridin sähkömoottori sen sijaan vain avustaa polttomoottoria eikä kykene liikuttamaan autoa yksinään.

Täys- ja kevythybridit tuottavat kaiken tarvitsemansa energian polttoaineista ja ottavat talteen muun muassa jarrutusenergiaa. Ne käyttävät sähköä energian varastoinnin muotona, mutta niitä ei voi ladata ulkoisesta lähteestä. Ne ovat Autalan Tiedotuskeskuksen mukaan energiataloudellisia erityisesti kaupunkioloissa, jossa tulee paljon hidastuksia ja kiihdytyksiä. Maantieajossakin hybriditekniikasta on hyötyä, mutta vähemmän kuin kaupunkiajossa, sillä täys- ja kevythybridien akustot ovat kapasiteetiltaan melko pieniä.

Ladattavat hybridit sen sijaan luokitellaan sähköautoiksi, sillä niitä voi käyttää myös ilman polttomoottoria yksinomaan ajovoima-akkuun ladatulla energialla ja akustoa voidaan ladata ulkoisesti.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös