Talouden trendit

Sähkön siirtomaksut kaksinkertaistuneet – kansalaisaloite vaatii maksujen kohtuullistamista

Jakeluverkkoyhtiöiden oman pääoman tuotto on peräti kolminkertainen pörssiyhtiöiden keskimääräiseen tuottoon verrattuna.

Omakotiliitto on käynnistänyt kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan jakeluverkkoyhtiöitä kohtuullistamaan tuottoja ja siten alentamaan sähkön siirtohintoja.

Sähkön siirtomaksut ovat Omakotiliiton mukaan jopa kaksinkertaistuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Hintojen nousu johtuu sähkömarkkinalain uudistuksesta vuonna 2013, jolloin jakeluverkkoyhtiöt velvoitettiin rakentamaan säävarmaa sähköverkkoa toimintavarmuuden parantamiseksi. Yhtiöille taattiin tuolloin lainsäädännössä minimituotto, jonka ne saavat velottaa kansalaisilta investointien tekemisestä.

Ongelma on siinä, että jakeluverkkoyhtiöillä on kannuste investoida sähköverkkoihin kustannustehottomasti, koska lainsäädäntö antaa yhtiöiden veloittaa niistä jättimäisiä voittoja kansalaisilta. 

Sallitut tuotot ovat Omakotiliiton mielestä kohtuuttomia siihen nähden, että jakeluverkkoyhtiöt ovat monopoliasemassa ja sähkönsiirto on matalariskinen ala.

Omakotitaloliiton mukaan sallitun tuoton määrittelyssä käytetään laskentamallia, jossa oletetaan, että yhtiöt käyttävät eniten omaa rahaansa investointeihin. Hyväksytty voitto on suurempi, jos investoinnit tehdään omalla rahalla.

Yhtiöt rahoittavat investointinsa kuitenkin useimmiten lainalla, mutta käytetyssä laskentamallissa lainavetoisuutta ei huomioida, liitto väittää.

Jakeluverkkoyhtiöt saivat Omakotiliiton mukaan vuonna 2018 sijoittamalleen omalle pääomalle yli 32 prosentin tuoton, mikä on kolme kertaa enemmän kuin mitä menestyvät pörssiyritykset yleensä tuottavat. Omakotiliiton mukaan jakeluverkkoyhtiön omistaminen on Suomessa nykyään poikkeuksellisen kannattavaa ja miltei riskitöntä liiketoimintaa.

Voitot tulevat kansalaisilta, jotka eivät pysty vaihtamaan siirtoyhtiötään.

Tuottojen laskutapaa korjaamalla kansalaisille säästyisi liki puoli miljardia euroa vuodessa, Omakotitaloliitto laskee.

Käytetyn laskentamallin perusteella jakeluverkkoyhtiöt olivat oikeutettuja perimään pelkästään vuonna 2018 yhteensä 852 miljoonaa euroa tuottoa investoinneistaan. Jos laskentamenetelmä muutettaisiin vastaamaan vakiintunutta eurooppalaista mallia, tuotto olisi ollut peräti 480 miljoonaa euroa pienempi. Jakeluverkkoyhtiöt olisivat saaneet voittoa 372 miljoonaa, ja suomalaisille olisi jäänyt puoli miljardia enemmän.

Omakotiliiton kansalaisaloitteella on kaksi tavoitetta: alentaa sähköverkkoyhtiöiden investointikustannuksia velvoittamalla yhtiöt kustannustehokkuuteen verkkoja parantaessaan sekä kohtuullistaa yhtiöiden tuottoja paremmin vastaamaan luonnollisen monopolin hintoja.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös