Osakeanalyysit

Terveystalo saa pankilta ostosuosituksen – koronatestaus tukee kasvua

Terveystalo osakekurssi sijoittaminen talous pörssi

Korona teki loven Terveystalon tuloskuntoon, mutta jatkossa se on sille myös mahdollisuus.

Terveystalon osake kivunnut maaliskuun koronakuopasta lähes 10,6 euroon, kun se maaliskuussa kävi alhaisimmillaan lähellä 8,0 euroa.

Toinen vuosineljännes oli yhtiölle poikkeuksellinen. Yhtiön liikevaihto laski huhtikuussa peräti 30 prosenttia yritys- ja yksityisasiakkuuksissa ja koko toimintaa jouduttiin mukauttamaan voimakkaasti koko kvartaalin ajan pandemiatilanteen, rajoitustoimien sekä kysynnän mukaan.

”Toisen vuosineljänneksen kysyntä laski koronan vaikutuksesta sekä kiireettömissä hoidoissa että akuuteissa sairauksissa. Erilaisiin infektioihin sekä elintapasairauksiin kuten sydän- ja verisuonitauteihin liittyvissä lääkärikäynneissä lasku oli erityisen voimakas. Lisäksi suun terveyden toimintaa jouduttiin rajoittamaan voimakkaasti”, totesi Terveystalon toimitusjohtaja Ville Iho toisen huhti-kesäkuun tilannetta.

Terveystalo päivitti markkinanäkymiään puolivuosikatsauksen julkaisun yhteydessä.

Yhtiön mukaan markkinaympäristö on lyhyellä aikavälillä yhä epävarma koronaviruspandemiaan liittyvien kuluttajakäyttäytymisen muutosten vuoksi, ja kysynnän ennustaminen on haasteellista lyhyellä aikavälillä. Kysynnän elpyminen normaalille tasolle vuoden 2020 toisella vuosipuoliskolla edellyttäisi, ettei uusiin merkittäviin rajoitustoimiin jouduta ja kuluttajakäyttäytyminen normalisoituu. Heinäkuussa 2020 yritysasiakkuuksien liikevaihto laski vain noin kolme prosenttia ja yksityisasiakkuuksien liikevaihto kasvoi jo noin yhdeksän prosenttia vertailukaudesta.

Koronahaasteista huolimatta Danske Bank luottaa Terveystaloon sijoituksena. Pankin analyytikko Panu Laitinmäki kertoo aamukatsauksessa, että Danske Bank odottaa yksityisen terveydenhuollon liikevaihdon paranevan heinä-syyskuussa poikkeuksellisesta toisesta vuosineljänneksestä huolimatta.

Koronakriisi tuo Terveystalolle myös mahdollisuuksia, sillä koronatestaus tulee näkymään heinä-syyskuun tuloksessa, Laitinmäki uskoo.

”Terveystalo teki noin 63 000 testiä Q3:lla julkaistujen tietojen mukaan, joka viittaa 13 miljoonan euron liikevaihtoon tai 6%:n kasvuun verrattuna Q2 19:een. Viikoittaiset volyymit ovat laskeneet elokuun puolivälin huipusta, mutta saattavat nousta jälleen, kun koronatilanne Suomessa heikkenee. Terveystalo on juuri korottanut koronatestin hintaa 15%:lla 205 eurosta 235 euroon ja tämä tukee liikevaihtoa Q4:llä”, analyytikko toteaa.

Danske Bank ennustaa, että Terveystalon käyttökate nousee hieman edellisvuodesta kolmannella vuosineljänneksellä.

”Uskomme Terveystalon voivan hyötyä tulevaisuudessa entistä enemmän testausliiketoiminnasta ja julkisen sektorin kasvaneesta kysynnästä hoitojonojen purkamisessa”, Laitinmäki toteaa.

Danske Bank näkee Terveystalon osakkeen arvostuksen houkuttelevana. Pankin tavoitehinta osakkeelle on 12,3 euroa ja suositus on osta.

Terveystaloa seuraa kuusi analyytikkoa, joista kolme antaa osakkeelle ostosuosituksen. Keskimäärin analyytikot pitävät osakkeen tavoitehintana 10,7 euroa. Konsensusennusteessa Terveystalon viime vuoden 0,43 euron osakekohtainen tulos laskee tänä vuonna 0,28 euroon, mutta nousee ensi vuonna 0,51 euroon. Ensi vuoden tulosennusteella osakkeen P/E-kerroin on 21x.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Jarkko

    15.10.2020 at 01:46

    Niin tämä on varmaan sitä kuuluisaa yhteiskuntavastuuta, korotetaan hintoja, että voidaan lypsää lisää rahaa valtiolta. Terveystalon pitäisi hävetä, jos osaavat edes.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös