Indikaattorit

USA:n tuoreet työllisyysluvut pettivät odotukset pahasti

Koronakriisistä kärsivän Yhdysvaltojen talouden työllisyystilanne kohenee, mutta odotettua hitaammin.

Tuoreet työllisyystilastot kertovat, että syyskuussa syntyi 661 000 maatalouden ulkopuolista uutta työpaikkaa.

Lukema jäi selvästi alle elokuun lähes 1,5 miljoonan uuden työpaikan. Syyskuun lukema oli odotettua heikompi, sillä uutistoimisto Bloombergin haastattelemat ekonomistit olivat odottaneet lähes 860 000 uutta työpaikkaa.

Yhdysvaltojen työttömyysaste laski elokuun 8,4 prosentista 7,9 prosenttiin, kun ekonomistien odotus oli 8,2 prosentin työttömyysaste. Työttömyysasteen lasku odotettua enemmän johtuu osin siitä, että työmarkkinoiden osallistumisaste laski syyskuussa 61,4 prosenttiin elokuun 61,7 prosentista.

Syyskuun työllisyysluvut kertovat, että työllisyysasteen nousu on hiipumassa. Työllisyysaste ei juurikaan enää noussut elokuusta, vaan pysyi 56,6 prosentissa. Elokuun lukema oli 56,5 prosenttia. Ennen koronakriisiä työllisyysaste oli ollut yli 60 prosenttia.

Keskimääräiset tuntiansiot nousivat elokuusta 0,1 prosenttia, kun ekonomistien odotus oli 0,2 prosenttia.

Yhdysvalloilla on vielä kurottavaa kiinni koronaromahduksesta, sillä maalis-huhtikuussa katosi peräti 22 miljoonaa työpaikkaa.

Ehkä huolestuttavinta on se, että pysyvästi työpaikkansa menettäneiden amerikkalaisten määrä nousi 3,8 miljoonaan. Helmikuun jälkeen pysyvästi työpaikkansa menettäneiden kansalaisten määrä on noussut 2,5 miljoonalla.

Perjantai oli mollivoittoinen päivä osakemarkkinoille, kun heikkojen työllisyyslukujen lisäksi markkinat saivat tietää, että Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpilla on todettu koronatartunta. Ilmoitus ja työllisyystilastot saivat USA:n osakeindeksit perjantaina selvään laskuun.

Myös rouva Melanie Trumpilla on tartunta. Presidentti kertoi asiasta Twitterissä. Samalla hän ilmoitti, että hän ja Melania Trump jäävät karanteeniin välittömästi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös